Президентът бави указа за Обзор до септември заради конфликт със закона

OFFNews 04 април 2021 в 13:01 3292 0

Президентът Румен Радев ще забави до септември издаването на указа за обявяването на нова община с център Обзор заради пречка в закона.

Според него предложението на МС противоречи на Закона за преброяването, според който от предварителния обход до завършването на преброяването не може да има териториални промени. Радев обясни забавянето с това, че за тогава е насрочено преброяването на населението и жилищния фонд. 

На 24 март Министерският съвет прие решение за административно-териториална промяна за отделяне на населени места от община Несебър, област Бургас, и създаване на нова община с административен център гр. Обзор, област Бургас. Новата община ще включва следните населени места - гр. Обзор, с. Баня, с. Емона, с. Козница, с. Паницово, с. Приселци и с. Раковсково.

Според решението на правителството "с извършването на тази административно-териториална промяна се цели да се създадат по-благоприятни условия за задоволяване на ежедневните потребности на населението от административни, социални, здравни, транспортни, финансови и други услуги, както и осъществяване на по-ефективно и ефикасно управление на територията на населените места, обхванати от инициативата за създаване на новата община".

Промяна ще влезе в сила от деня на обнародването на Указа на президента в Държавен вестник и така общият брой на общините в България ще стане 266.

Решението на кабинета е след референдум от края на февруари, с който жителите на Обзор и шест съседни села гласуваха за отделяне от община Несебър.

Румен Радев коментира и арестите на висши военни заради издаване на класифицирана информация. "Ако българският съд потвърди масовия пробив в персоналната сигурност, това означава, че имаме дълбок вътрешен проблем, който компрометира не само националната ни сигурност, но и тази на съюзниците, и злепоставя тежко България", заяви той.

"Вместо самохвалство, трябва да се отговаря на тежки въпроси. Защо високопоставени служители в Народното събрание и Министерството на отбраната, чиито проверки и допуск се издават от служби, пряко подчинени на министър-председателя, предават националната сигурност? Защо се пренебрегва фактът, че организацията и контролът за защита на класифицирана информация се осъществява от Министерския съвет?", заяви Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови