През юли може да има увеличение на заплатите в държавния сектор

OFFNews 21 март 2022 в 18:52 3402 0

Увеличение на заплатите на работещите в бюджетната сфера може да има едва през юли, след актуализацията на държавния бюджет и в зависимост от инфлацията. Обмислят се мерки за бизнеса и работещите в реалния сектор.

Това заяви председателят на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Искрен Арабаджиев ("Продължаваме промяната") в Ловеч, цитиран от БТА.

По думите му в момента управляващите анализират какво предприемат западните държави по отношение на инфлацията, която е свързана основно с енергийните продукти.

„Ако енергийните продукти намалеят като цени, ние ще наблюдаваме и дефлация реално в следващите месеци. В момента инфлацията е 10% през февруари за последните 12 месеца", заяви Арабаджиев.

Той каза още, че управляващите обмислят да предложат няколко мерки на Министерството на труда и социалната политика, съгласувано с финансовото министерство.

Едно от предложенията е плащане на осигуровки и на данъци при размера на заплатата, който е бил към декември 2021 г. „Това означава за разликата при увеличена заплата тази година да не се дължат осигуровки. Това е единият вариант, с който да облекчим малко бизнеса и работещите. Тази мярка ще касае и държавния сектор. Чакаме да видим март и април накъде ще тръгнат енергийните продукти “, каза още Искрен Арабаджиев.

По думите му може да се увеличат евентуално бюджетите и да се предвиди някакво увеличение на заплатите в държавния сектор към средата на годината при актуализацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови