Преработват текстовете в НК за „политическата дискриминация“

OFFNews 11 март 2015 в 22:59 3507 2

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Правосъдното министерство ще прецизира текстовете в Наказателния кодекс, с която се криминализира дискриминацията и насаждането на омраза на политическа основа.

Това съобщи зам.-министъра на правосъдието Петко Петков по повод опасенията, че новата добавка може да доведе до цензура и автоцензура в медиите, както и до преследване на политически опоненти.

Прецизирането на текстовете ще стане след края на общественото обсъждане на промените в Наказателния кодекс и преди законопроектът да бъде внесен в Министерския съвет.

Ще изслушаме всички критики и възражения и ако се налага, ще се изработи по-прецизен вариант, обясни Петков.

В съществуващия до момента текст в Наказателния кодекс се казва, че медиите нямат право да проповядват или подбуждат дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност. Наказанието е затвор от една до четири години и глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева. Идеята беше в текстовете да се добави и "политическата принадлежност". Това обаче би позволило на прокуратурата да разследва журналисти или медии. Освен това текстовете ще дават възможност и за преследване на политически опоненти. 

Ако добавката бъде приета, ще се носи наказателна отговорност единствено за призиви от типа: "Да избием либералите, за да направим наша ислямска държава!". Това е насаждане на омраза и подбуждане към насилие, което не бива да се бърка с критиката. Тази добавка е написана от експерти и единствената й цел е да запълни празноти в закона, свързани с борбата с тероризма, подчерта Петков.

Опасенията от възможност за налагане на цензура и на ограничаване на политическата критика са породени от разширителното тълкуване на текста, подчерта зам.-министъра, като добави, че „разширителното тълкуване е извращение, а извращението не може да бъде основание да не се приеме един закон“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови