Премиерът: Задържането на Борисов само за 24 часа разочарова много хора, но отключи процеси

Кирил Петков отчете първите 100 дни на правителството си с обяснението, че не е доволен от темповете, с които идва промяната

OFFNews 22 март 2022 в 19:25 3685 0

Премиерът Кирил Петков отчете първите 100 дни на правителството в обращение до българските граждани. От думите му става ясно, че още в деня на клетвата на министрите КЕВР е предложил огромно увеличение на цената на газа и тока точно в началото на отоплителния сезон, а цените на електроенергията на световните пазари са започнали да се покачват.

"100 дни по-късно обаче КЕВР има ново ръководство, което следи цените да не се качват неоправдано в полза на определени производители“, заявява премиерът.

Петков е категоричен, че вече 100 дни кабинетът задържа цените на тока за битовите потребители на нивата от лятото на миналата година, а през април кабинетът ще продължи да осигурява огромна финансова подкрепа за бизнеса с нов по-висок таван.

Задържането на Бойко Борисов за 24 часа е разочаровало много хора, но реално е отключило много други процеси, смята премиерът.

"Прокуратурата бе подложена под прожекторите и ясно се видя, дори от нашите европейски партньори, че тази прокуратура е адвокат на корупцията в България. 100 дни по-късно хората видяха, че в България няма недосегаеми и че това правителство не го е страх", изтъква Петков.

Според него кабинетът среща силна съпротива в опита да работи за обществения интерес и това е една от причините за по-бавното темпо. "Ние искаме да напредваме още по-бързо, не сме доволни от скоростта, с която идва промяната, но се радваме, че бързо или бавно тя идва - с по-малки крачки, отколкото и на нас ни се иска, но в правилната посока", изтъква той.

"В сферата на корупцията борбата е трудна. Реално ние нямаме работеща прокуратура и стъпките са по-бавни, отколкото ни се иска. 100 дни по-късно сме на път да закрием порочно работещите Специализиран съд и прокуратура, готов е законът за разследващите функции на КПКОНПИ. Г-н Цацаров вече не оглавява тази комисия", отчита премиерът.

Кирил Петков акцентира още върху резултатите от овладяването на здравната криза, причинена от Омикрон, организацията на нашата държава за осигуряване на помощ на бягащите от войната в Украйна и върху успешното приключване на техническите въпроси по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови