Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Премиерът призова да действаме, а не да говорим: Бъдещето на България зависи от самите нас

OFFNews 01 май 2022 в 13:06 3146 2

Бъдещето на България зависи от самите нас. Да действаме, а не да говорим. Да бъдем обединени в името на по-добра България.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков в словото си по случай отбелязването на 146-годишнината от Априлското въстание в Копривщица. 
Премиерът припомни думите на големия революционер Тодор Каблешков от неговото Кърваво писмо, останало завинаги в историята: „Ако вие, братя, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище“.

„В това едно изречение се крие истинският български дух, жаждата за независима и свободна България. В това изречение няма нито дума в посока – преклонена глава, сабя не сече, нито има страх от голямата империя и нейната огромна военна мощ“, категоричен бе българският министър-председател.
Петков подчерта, че в думите на Каблешков чувстваме изключителната готовност за лична саможертва в името на свободна България, както и призив за единство. „Днес имаме свободна и демократична България, защото точно преди 146 години хиляди българи с големи сърца заедно въстават срещу османското владичество. Априлското въстание е най-героичната проява на нашето национално освободително движение“, посочи премиерът.

Петков призова българите да запазят в сърцата си посланията на революционерите от Априлското въстание и да не изпитват страх от никого, който застрашава българския интерес.

Преди официалната церемония по случай годишнината от въстанието, премиерът и председателят на парламента поднесоха цветя на гроба на Тодор Каблешков. 

Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата, заяви председателят на Народното събрание Никола Минчев. Копривщица, която е люлка на възрожденския дух, пише първата страница от героичното Априлско въстание, отбеляза в словото си той. Тук гръмва първата пушка и възвестява, че българите не са покорна рая, а народ, който иска да е свободен, подчерта председателят на парламента. Затова и днес тук няма българин, който да не се вълнува, когато се разхожда сред калдъръмите на този град-паметник и си спомня за неговите герои, добави той. 

Изминаха 146 години откакто знамето с извезания надпис „Свобода или смърт“ се развя над Копривщица, но времето не избледнява спомените ни към тези дни, отбеляза Никола Минчев. Той заяви, че бунтовниците и мъчениците от април 1876 г. не са забравени, защото с любовта си към род и Родина и със саможертвата си те са насочили погледа на света към тежкото положение на българския народ.

Председателят на Народното събрание подчерта, че трябва да си припомняме подвига на Тодор Каблешков, на Георги Бенковски и на плеяда други герои. Това са тези дейци на националноосвободителното движение, благодарение на които, по думите на народния поет Иван Вазов, „в няколко дена тайно и полека народът порасте на няколко века“, добави Никола Минчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

2

AAA

01.05 2022 в 17:07

Единствения премиер с топки ! На много крадци не им изнася и яко плюят по него ! Браво Петков .

3767

1

Име на профила

01.05 2022 в 13:29

Същия призив обратно към него - стига говорили, свършете нещо смислено. Народът се изнерви, и не ви чака нищо добро на предсрочни, а не ми се мисли какво може да дойде вместо вас. Хайде малко по-сериозно.
 
X

Да помогнем на украинските деца!