Премиерът Петков очаква провокации по темата с Македония (видео)

OFFNews 23 май 2022 в 22:05 3046 2

Снимка gov.bg

Очакваме следващите седмици и месеци различни групи, които не искат добросъседство между нашите две страни, да се опитват да правят провокации. Най-важното за правителството на България и за правителството на Северна Македония в този момент е да имаме конструктивен диалог, чрез който ще можем да продължим в посоката на добросъседство, която и двете страни искат.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата си в Рим с македонския премиер Димитър Ковачевски. В разговора участваха още външните министри на двете държави Теодора Генчовска и Буяр Османи.

Не трябва да допускаме провокации да задават дневния ред на двустранните ни отношения, заяви българският премиер.

Не сме се обвързвали с никакви срокове, обещахме си конструктивният тон да бъде запазен, отбеляза Петков и опроверга "всякакви слухове за еднолични или едностранни решения, почиващи на невярна информация".

Българският министър-председател посочи, че пред своя колега от Северна Македония също е подчертал, че у нас последният мандат за каквото и да било решение по темата е на Народното събрание.

Премиерът Кирил Петков посочи още желанието на правителството да има широк консенсус относно Северна Македoния и изтъкна, че се надява да бъде свикан КСНС.

Министър-председателят изрази готовност да разговаря с президента Румен Радев и добави, че свикването на КСНС е добра следваща стъпка, на която ще може да бъде обсъдено постигнатото за изминалите шест месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови