Премиерът отрече правителството да е заложило капан на президента с посещението на Зеленски

Помагаме на Украйна, защото за България е много по-добре фронтът да стои далеч

OFFNews 09 юли 2023 в 20:42 3064 8

Денков

Снимка БГНЕС

Николай Денков и Вородимир Зеленски

Премиерът Николай Денков отхвърли обвиненията, че визитата на украинския президент Володимир Зеленски у нас е била капан, който правителството е заложило на президента Румен Радев.

Подобно твърдение излезе от устата на бившия председател на Стратегическия съвет към президента Александър Маринов. 

"Няма как да направя капан. В момента, в който разбрах, че ще идва (Володимир Зеленски), се обадих на президента Радев и му казах. Той каза, че ще помисли дали ще се срещнат. По-късно стана ясно, че ще се срещнат. Няма капан, просто информирах президента. Не знам защо той не е поканил Зеленски", каза Денков пред Нова тв.

Той посочи, че целта на визитата е била България да подкрепи Украйна за членство в НАТО, но "не сега и веднага, а когато това е възможно" - след приключването на войната. 

Другата цел на срещите на Зеленски в България е подписването на меморандум в сферата на енергетиката за започване на разговори за продажбата на старите реактори от АЕЦ "Белене".

"И двата документа съответстват на интересите на България. Подкрепата за Украйна в НАТО отдалечава опасностите от нас", подчерта Денков. 

Премиерът припомни, че по Конституция институциите, които формират и осъществяват политиките в България, са парламентът и Министерският съвет. Само когато няма редовно правителство, тогава чрез статута на служебния кабинет президентът има определени функции.

Николай Денков обясни по въпроса за военната подкрепа, която страната ни оказва на Украйна, има политическо решение на НС и МС. Военното министерство, началникът на отбраната преглеждат какво е налично. Ако има нещо излишно, едва тогава се обсъжда дали да го дадем на Украйна.

По думите му има муниции, чиито срок изтича след 2-3 г., след това и за нас ще е скъпо да ги унищожим.

"Помагаме, защото за България е много по-добре този фронт да стои далеч, отколкото да се приближи до нас. Това е националният интерес на България днес", каза Денков.

За реакторите за АЕЦ "Белене" министър-председателят коментира, че ако можеха "да бъдат реализирани", това отдавна щеше да е направено. А сега освен всички други проблеми около централата, Русия дълго ще е под санкции. А Украйна има нужда и възможност за изграждане на централа.

"НС гласува, че би трябвало да получим срещу това оборудване поне цената, която сме платили. Беше даден мандат да се проведат преговори, след което ще влезе в НС за окончателно решение", каза Николай Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

8

6екеr4о

10.07 2023 в 13:02

Уважаемият Johnny B Goode е прекалено мек в оценките си, но да се коментират тАпАнариите на пРезидентина е безпредметно.

А фатмаците от Държавна сигурност навремето кроиха Конституцията персонално, по мярката на Желев и Атанас Семерджиев, та правомощията на президента са изцяло фигурални и не мога да се начудя на българските джурналисти как непрекъснато коментират и показват на тИлИвизора настоящата фуражка и вицепрезидентката Му, която с киселата си кратуна има визия на прясно пенсионирана тлъста многодетна майка, от оная порода, дето дава убави пАржоли...

2073

7

Johnny B Goode

10.07 2023 в 07:42

"помагаме на Украйна, защото за България е много по-добре фронтът да стои далеч"

Кога ще започнете да помагате защото това е единственото правилно нещо? Кога ще помагате заради общочовешките ценности, а не заради дребнавия си интерес?
Мунчовци сте всички.

910

6

бай Падежко

10.07 2023 в 06:43

Имаше навремето един виц:
Попитали радио Ереван, какво е "чисто и просто".
След кратко мълчание, радиото отговорило: къпан милиционер.
Та много пасва и на Мунчо. Чисто и просто набира точки пред работодателя си.

12062

5

Pongo76

10.07 2023 в 00:13

@edin slep

Радеф е умствено изостанал и го потвърждава при всеки случай. Например когато Пригожин започна бунта си, всички европейски и световни лидери си мълчаха и чакаха да видят какво ще се случи, само наш мунчо почна да обяснява как ако путлеръ си консилидирал властта, пригожин нямал шанс и подобни зеленочорапни оценки.

9347

4

Анализи

09.07 2023 в 23:48

Тя главата на Резидента като е в капан, така, че никой не може да го вкара в друг капан.

12078

3

edin slep

09.07 2023 в 23:16

Радев е уникално глупав, на такива яйца се насади с глупавите речи към Зеленски. Ако си бе траял всичко щеше да мине мирно и кротко и никой нямаше да помни какъв смешник е в сравнение със Зеленски.

345

2

Джендо Джедев

09.07 2023 в 23:07

Bad Horse,

Мислех да напиша почти същото.

12407

1

Bad Horse

09.07 2023 в 21:30

И аз се учудих защо Радев се срещна със Зеленски. По-добре щеше да е, да изтърпи подмятанията тоя ден и всичко щеше да приключи. Или да направи срещата кратка и формална и да не говори много. Протоколна, скучна, забравима.

Той обаче си вярва в собствените гениални моронизми и се изтипоса пред цял свят да го види как нормален човек му отговаря! Не блюдолизец, не придворен журналист, а друг Президент му заби такъв шамар! Жалко че Радев изложи цялата страна...

Интересно какво предложение за мир е направил след като изключиха камерите. Ако не било просто претекст да спрат да му записват резила... Какво може да предложи, което да е различно от китайското и останалите предложения?
 
X

Да помогнем на украинските деца!