Прелетелият опасно ниско над плаж Градина хеликоптер може да вземе главата на шефа на ГВА

OFFNews 02 юли 2023 в 18:16 12235 2

Хеликоптерът

Снимка Кадър

Хеликоптерът

Инцидентът с хеликоптера, прелетял опасно ниско над хората над плажа "Градина" тази сутрин, е основание за освобождаване на гтлавния директор на „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Това съобщи пред bTV министърът на транспорта Георги Гвоздейков и увери, че ще направи необходимото, за да няма повече подобни случаи.

Главният директор на ГВА е Христо Щерионов, инженер по експлоатация и ремонт на летателни апарати с диплома за висше образование от Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, бивш изпълнителен директор както на Летище София, така и на Летище Пловдив.

Транспортният министър уточни, че полетът е извършен в нарушение на установените правила. За извършването му няма разрешение. Забранено е и да се лети на толкова ниска височина над група хора - около 15 метра. Необходими са поне 300.  Изхвърлянето на предмети от борда на въздухоплавателно средство също е забранено.

По-рано днес Гвоздейков разпореди пълна проверка. "Утре първата ми работа сутринта ще бъде да поискам среща с главния директор на ГВА. ... Дължат ми се доста обяснения", увери той.

От получените сигнали и видеоматериали е видно, че хеликоптерът лети изключително ниско над земята, а едновременно с това от него се показват хора, които са извън кабината на хеликоптера и изхвърлят предмети по плажа. Те са фалшиви доларови банкноти с образа на Тодор Живков.

Полетът бил част от рекламна кампания за събитие, а ликът на Живков препращал към негова резиденция, където щяло да се проведе събитието - разказа представител на организатора пред БНТ. Той твърди, че акцията е била напълно безопасна и че даже е било приятно за хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика