Предсрочни избори ще има, но в БСП

OFFNews 27 май 2019 в 15:52 5057 3

Резултатите от изборите за ЕП, които според БСП трябваше да доведат до предсрочни парламентарни избори у нас, всъщност доведоха до извънреден вот в червената партия. 

Започваме процедура за избор на нов председател, ако утре Националният съвет одобри предложенията ни, заяви лидерът Корнелия Нинова на първата си пресконференция след загубата на евроизборите. Тя подчерта, че изборът на следващия лидер, за който пост ще се бори, ще се извърши пряко от всички членове на БСП. Тази поправка в Устава на БСП бе приета на конгреса през февруари 2017 г. по предложение на Нинова. 

Предстои НС да изработи правила и срокове за избора на нов лидер, което според Нинова няма да отнеме повече от два месеца. До месец пък всички структури на БСП ще трябва да проведат общински и областни конференции и демократично да си изберат нови ръководства, ако искат. 

Депутатите на БСП се връщат в Народното събрание, което напуснаха на 17 февруари тази година. Нинова не отчете отсъствието от пленарна зала като грешка по време на кампанията за евровота. Допреди две седмици пак бяхме извън парламента, социолозите обаче твърдяха, че сме равни или водим пред ГЕРБ, значи няма как напускането ни да е грешка, мотивира се Нинова. Тя съобщи и добрите новини за БСП - единствената партия сме която увеличава броя на евродепутатите си и на гласувалите за нея. 

На въпрос дали процедурата за избор на нов лидер е свързана със загубата на БСП на евроизборите, Нинова отговори: Нали не очаквате да кажа, че сме морални победители, това се случваше в едни други времена. 

През май 2013 г. Мая Манолова заяви: ние сме моралните и политически победители, след загубата на БСП на парламентарния вот. 

Гордея се, че най-голям брой преференции има в БСП, обяви Нинова като единствен коментар към неофициалната информация, че Сергей Станишев от пето е достигнал второ място в списъка за евродепутати на БСП. 

Нинова каза още:

Голямата ни тревога за България е ниската избирателна активност, особено на фона на избирателната активност в Европа. Смятаме, че това е урок за всички партии. Да си вземем поука защо всички нас хората не ни харесват. Второ, ниската активност представлява и слаба легитимност, и слабо представителство на партиите. Всички взети заедно ще представляваме по-малко от 2 млн. българи. Това е проблем за политическите партии и за държавността. И трето, ниската активност прави значим корпоративния, фалшифицирания, купения вот, което е удар по демократичния избор.

Въпреки ниската активност, искаме да поздравим всички, които гласуваха, независимо за коя партия. Това активна гражданска позиция и заслужава уважение. Най-сърдечно искам да благодаря на тези, които ни подкрепиха с гласуване - на активистите на БСП, на листата, на организатори, координатори, народни представители, членове и симпатизанти на партията, които участваха в кампанията и гласуваха. Знам, че са разочаровани, но искам да им кажа да не униват и че продължаваме напред с всички сили. Много коментари се чуха от вчера до днес. Ще си позволя да опровергая само един, за другите ще имаме много време да ги коментираме. Ще го направя точно заради тези хора, които участват в кампания и гласуваха за БСП, от уважение към тях, от благодарност и от уважение към истината. Масово се твърди от вчера, че ядрото на БСП, членовете на БСП, не са излезли да гласуват. Това категорично не отговаря на фактите и на числата. Ние имаме 450 005 гласа – това е ядрото на БСП и твърдя отговорно, че БСП излезе да гласува на тези избори. Всяко обратно твърдение и упрек към тези хора е неуважение към тях, което ние не можем да позволим.

 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

4

мгергов

28.05 2019 в 12:38

Крайно наложителни са, тъй като в момента не са никаква опозиция.

6063

3

Синия гол шаман

27.05 2019 в 22:39

Такова голямо осиране на БСП дори БайХуя не си е представял в сънищата!

3506

1

order

27.05 2019 в 16:21

Де да беха такива и Станишев, Миков и останалите джендъри.....