Председателят на ЦИК подаде оставка

Стефка Стоева възрази срещу промените в Изборния кодекс за машинното гласуване

OFFNews Последна промяна на 27 август 2020 в 13:52 5211 1

Председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви пред членовете на комисията решението си да напусне комисията по лични причини.

Оставката й ще бъде депозирана в Народното събрание и ще бъде гласувана следващата седмица.

Преди това Стоева възрази срещу внесена последна промяна в Изборния кодекс за машинното гласуване. Тя подчерта, че ще прехвърли изцяло отговорността за придобиването на машините за гласуване на комисията, съобщи БНР.

Председателят на ЦИК продължава да смята, че закупуването на машини трябва да се извърши от държавата.

"ЦИК ще следва да осигури техническите устройства за машинно гласуване, при това отново с неясната формулировка - чрез наемане или закупуване. Питам при тази нова предвидена предстояща в закона неяснота кой от двата способа да използва ЦИК, за да не носи пред обществото отговорност кой способ е избрала и дали той е правилният и дали е целесъобразният. В резултат на тези действия на законодателната власт ЦИК е поставена в едно изключително сериозно положение да работи в условията на неясно и нестабилно законодателство".

Пред членовете на ЦИК Стоева обясни, че законодателят не дава отговори на важни въпроси като сертифицирането на машините, съхранението им и обучението на членовете на комисиите и на избирателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови