Председателят на парламента Рая Назарян се срещна с патриарх Даниил

OFFNews 09 юли 2024 в 16:03 1887 2

Председателят на парламента Рая Назарян на срещата с патриарха

Снимка НС

Председателят на парламента Рая Назарян на срещата с патриарх Даниил.

Председателят на Народното събрание Рая Назарян се срещна с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил, съобщи пресцентърът на парламента.

В разговора са участвали народни представители от всички парламентарни групи - Томислав Дончев, Йордан Цонев, Николай Денков, Цончо Ганев, Иван Иванов и Александър Александров, както и митрополити от Светия синод - Техни Високопреосвещенства митрополитите на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Доростолски Яков, Сливенски Арсений и Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

Рая Назарян отбеляза, че парламентът и Българската православна църква имат обща родолюбива мисия да служат на българския народ и на неговото добруване. Тя посочи, че като председател на българския парламент повече от всякога разглежда единението като път за просперитет и прогрес, и изрази увереност, че Църквата и държавните институции ще работят заедно в тази посока. „Щастлива съм да отбележа, че още в първите Ви публични изяви като новоизбран български патриарх Вие недвусмислено показвате, че също възприемате единението като висша ценност”, допълни председателят на парламента, цитирана от пиарите си.

По думите й в нашата история имало не един пример как представители на българския народ, обединени от общ идеал, могат да работят за постигането на общото благо и да търсят съгласието и взаимодействието в служба на националния интерес. Във всички тези моменти Българската православна църква е имала важна и съществена роля, подчертала тя.

Във време, изпълнено с бурни промени и предизвикателства, народът ни има нужда от непреходните нравствени ориентири на Българската православна църква, както и от примера на Ваше Светейшество за висок морал и човеколюбие, заявила още Рая Назарян.

Тя отправила пожелания към патриарха за крепко здраве и дълги години добротворна духовна дейност, и отбеляза, че очакваме от него да ръководи делата на църквата с мъдрост и много родолюбие.

Негово Светейшество патриарх Даниил благословил народните представители и изразил надежда взаимодействието между двете институции да продължи. Единението между светската и духовната власт дава вяра и доверие, че с общи усилия могат да се постигнат общополезни дела, допълнил той.

„Да пазим съвестта си чиста, да се молим Бог да ни помага да се поправяме, когато грешим. Това ни дава Божието благословение и Бог ни помага. Църквата се моли за мира по целия свят”, казал още патриарх Даниил.

Негово Светейшество отбелязал, че на народните представители е дадена властта да служат на народа и да се грижат за благоденствието на всички като този кръст трябва да се носи добросъвестно, обърна се патриархът към народните представители. По думите му, ако в парламента има търпимост и старание за разбирателство и ако всички се ръководят от общата полза, това ще обедини хората. Всеки греши, но ако има покаяние, ще има напредък и за човека, и за народа, отбелязал патриархът.

Председателят на парламента подарила на Негово Светейшество реплика на парламентарния звънец от Учредителното събрание. От своя страна, патриарх Даниил дарил на Рая Назарян икона на Света Богородица с младенеца и Библия.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  875

  2

  Constanza

  09.07 2024 в 20:05

  Как влюбено се гледат :D
  Дали не е това причината за тази така нелепа среща?

  110

  1

  Merc

  09.07 2024 в 19:35

  Арменското напористо недоразумение се срещнало със Сатанаил.
  Какво ли са обсъждали ? Нов реверанс към Мацква и Гундяев , вероятно.
   
  X

  Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството