Предпоследно: Адвокат Петър Илиев ще е кандидатът за премиер на Слави

Твърде вероятно е Илиев да бъде избран за премиер с гласовете на БСП и кворумна игра

Георги А. Ангелов 30 юли 2021 в 13:00 11034 2

Адвокат Петър Илиев ще е кандидатът за премиер на "Има такъв народ". Информацията идва от депутати от групите на БСП и ДБ, а те я имали от колеги от ИТН. Очаква се днес в 17 ч. той да отиде да получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев.

Според източници на OFFNews e твърде вероятно Илиев да бъде избран за премиер с гласовете на БСП и кворумна игра на ГЕРБ и ДПС. "Нямаме причина да не го подкрепим", каза депутат от БСП, който е консултиран от Илиев по законодателни въпрос. За избирането на правителство са необходими 50% от кворума (минимум 121 народни представители в зала) плюс един глас. ИТН и БСП имат 101 места в парламента. Това означава, че е необходимо 40 депутати от ГЕРБ и/или ДПС да не са в зала, за да стане Илиев следващият премиер на България. Така Борисов ще може да говори срещу "кабинет на Орешарски 2", на което да разчита за увеличаване на спадналия му електорат. 

Името на Илиев като бъдещ премиер се споменава в кулоарите на парламента от миналата седмица, но от ИТН мълчат по темата.

Поне до вчера от Демократична България твърдяха, че няма да подкрепят кабинет, оглавен от Илиев. “Да не излъчваме свои представители е едно. Съвършено различно е да не ни интересува какви са хората, за които ще се гласува. Нека никой да не си мисли, че ние ще позволим да бъдем притиснати до стената и ще гласуваме за каквато и котка да сложат в чувала. Това все повече започва да ме съмнява дали не е начин някой с 60 гласа в парламента да си осигури свобода на действие, която е отвъд всякакви конкретни ангажименти”, заяви Христо Иванов тази сутрин.

До една седмица мандатът трябва да бъде върнат на президента с попълнен пълен състав на правителство, след което да бъде гласуван от парламента. 

Петър Илиев бе кандидат за правосъден министър в първия проектокабинет на партията с кандидат за премиер Николай Василев. Тогава лидерът на партията Слави Трифонов го представи така: "На 43 г., говори четири езика. Юрист, завършил магистратура в Софийски университет "Св. Климент Охридски" с пълно отличие. Специализирал е "Английско търговско право" и "Право на ЕС" в Бъкингамския университет във Великобритания. Специализирал е и "Американско право" в Ню Йорк, САЩ. Преподавател по "Конституционно право" в СУ. Доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема. Лауреат на отличието Адвокат на годината."

Петър Илиев е главен асистент в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество "Илиев и партньoри". Почетен консул на Барбадос и ръководи консулството на Барбадос в България.

Негови колеги го описват като много добър юрист. Освен на ИТН, той е оказвал юридическа помощ и на БСП и се смята за близък и на столетницата.

През 2017 година в редиците на БСП имаше напрежение около името на Петър Илиев. Тогава на пленум на партията стана ясно, че антикорупционното законодателство на БСП е консултирано с неговата адвокатска кантора. Недоволството на Националния съвет се породи от факта, че партията плаща на непознати лица, а няма пари за структурите си.

Петър Илиев е бил адвокат на червения депутат и член на вътрешната комисия Иван Иванов. До услугите му той опира, когато за два часа беше заместник-вътрешен министър на Цветлин Йовчев, но бе уволнен заради миналото си в СИК.

Петър Илиев е и зет на шефа на орготдела на БСП Пламен Червеняков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

2

yoghurt

30.07 2021 в 15:41

Най-младият масон в България, неженен, без управленски опит, правен съветник на БСП... Не е розова тази биография, а пък че е бил държавен функционер, а баща му преподавал в школата на МВР предмета “Държавна сигурност” по онова време... Явно по нашите ширини не се разсъждава в перспектива, кой беше Слави, какво направи за него Доган, Илия Павлов и другите групировки, и какво може хипотетично да постигне... Късопаметни и с ограничен умсрвен капацитет сме явно, няма лошо. Ще си сърбаме попарата, или тоест, ще им сърбаме попарата на тези 20 процента от 40 процента гласували ( - 2млн. 80 гласували - от тях 20 за Слави - 600 хил. души някъде)

2000

1

запознат

30.07 2021 в 13:43

Несъобразяването на първата политическа сила с ламтежите за министерски кресла на четвъртата политическа сила гарантира техния крах, сигурен съм защото така прочетох във фейсбук, офнюз и дневник.