Предложение: Вицепремиерът Марияна Николова иска на Нова година ресторантите в хотелите да работят до 00:30 часа

OFFNews 29 декември 2020 в 10:43 2520 0

Снимка tourism.government.bg

Ще предложа на Нова година ресторантите в местата за настаняване да работят до 00:30 часа. По искане на бранша днес ще обсъдя с Националния оперативен щаб, здравните власти и правителството тази възможност, за да може гостите да посрещнат спокойно празника. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред БТВ.

Тя подчерта, че капацитетът на гостите в ресторантите се запазва на 50%, като няма да се допуска струпване на хора. Николова изтъкна, че няма да има новогодишни програми, но ще е по-хигиенично хората да останат в ресторанта, отколкото да носят храната по стаите си.

"През изминалите коледни празници нямам нито един сигнал за нарушения", заяви министърът.

Николова посочи, че лично, като таен клиент, е посетила хотели и се е уверила, че правилата стриктно се спазват.

"Регулярните проверки, които се извършиха през декември, показаха, че и бизнесът, и туристите са дисциплинирани", твърди тя. 

Николова е категорична, че няма да бъдат допуснати тайни купони и допълни, че трябва да има самодисциплина. 

Тя уточни още, че контролните органи работят активно и има ли сигнали, веднага се препращат към компетентните институции.

Министърът отбеляза, че инспекциите по време на студентския празник- 8 декември, също са показали, че правилата се спазват.

За зимния сезон Николова заяви, че в момента резервациите са 30%, като и в следващите месеци ще се разчита на туристите от България.

"Очакваме записвания в последния момент, както и гости от съседните страни Сърбия, Турция, Северна Македония, които могат да дойдат с кола", обясни още тя.

На въпроса за започналата ваксинация срещу COVID-19 Николова посочи, че е готова да се ваксинира публично и очаква в най-скоро време да има тази възможност.

"Не считам, че може да навреди на здравето, но всеки сам преценява", уточни още тя. По отношение на туризма практиката показва, че антигенните тестове действат, изтъкна тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови