Предлагат спешни мерки срещу футболното хулиганство: персонални билети и по-лесна забрана за посещения на мачове

OFFNews 06 юли 2018 в 11:53 2165 0

Снимка Мартин Георгиев / OFFNews

Народните представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" предлагат спешни мерки срещу футболното хулиганство преди началото на българското първенство на 20 юли. 

Това обявиха днес в Народното събрание председателят на Комисията по младежта и спорта Славчо Атанасов, зам.-министър на вътрешните работи Красимир Ципов, председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева.

Спешните мерки предвиждат принудителната административна мярка за забрана за посещаване на спортно мероприятие да се налага от началника на Районното полицейско управление след достатъчно събрани доказателства.

Към настоящия момент това наказание се налага от административния съд, но докато делото тече, лицето може спокойно да присъства на футболен мач.

Останалата част от законопроекта срещу футболното хулиганство ще бъде готова в началото на другата година. В нея ще бъдат включени допълнителни мерки, които да повишат сигурността по стадионите.

Предвижда се билетите за спортни мероприятия да бъдат персонилизирани. Там, където това не е възможно, допускът до събитието ще се осъществява посредством документ за самоличност или клубна карта. По този начин по-лесно ще бъдат идентифицирани лицата, които имат наложена забрана за посещение. 

Ще се разшири и видеонаблюдението на стадионите. Ще се въведе задължението да бъдат поставени камери на всеки вход и изход, както и на всички сектори.

Законопроектът предвижда още да се регламентира "правило на стюардите". Последните ще следят за сигурността по време на спортното събитие и ще се ръководят от организаторите на мероприятието. От УЕФА вече са дали съгласие да обучат българските стюарди. 

"Когато говорим за засилване на мерките срещу футболното хулиганство, трябва да се търси политически консенсус", заяви Цветан Цветанов.

Председателят на Комисията по младежта и спорта Славчо Атанасов уточни, че при изготвянето на законопроекта работната група е ползвала опита на Англия, Испания и Италия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!