Предизборно: ДБ и ПП работят за коалиция, ГЕРБ очаква да е първа политическа сила

Кристина Минчева 25 януари 2023 в 15:43 3954 4

Томислав Дончев

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Томислав Дончев от ГЕРБ даде изявление пред медиите в Народното събрание

Какви са нагласите на партиите за предстоящите избори и какви са възможните коалиции са въпросите, които се обсъждат в кулоарите на Народното събрание днес. Стана ясно, че "Демократична България" и "Продължаваме промяната" усилено работят за създаване на коалиция, Томислав Дончев не допуска БСП да е ключът на следващото правителство, а от "Български възход" и "Възраждане" очакват двойно по-високи резултати в сравнение с изминалите избори.

В кулоарите на парламента Томислав Дончев изрази опасение, че за втора година партиите не могат да изпълнят основната си функция - да материализират желанията и волята на хората. А това според него може да доведе до появата на мнението, че "партиите са безсмислени и че може би парламентарната демокрация изобщо не е добър модел на управление“.

Според него „тази война на буквите“ (абревиатурите ГЕРБ- БСП) не води до нищо добро, но БСП не е ключът към следващото управление:

„Смятам, че ГЕРБ ще бъде първата политическа сила“, каза той.

Дончев заяви още, че ГЕРБ ще се стреми да намери решение за сформиране на правителство. Той коментира още, че задължително трябва да има съдебна реформа:

„Аз имам едно екзотично предложение - месеца преди изборите - февруари, когато няма да има кампания, експертите и юристите на партиите да общуват по между си и заедно с професионалната общност да се опитат да намерят консенсус“.

Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че амбициите, които си поставя партията, са да дадат отговор на въпроса как се управлява България, „защото очевидно партиите оставят това на президента, на когото това му харесва и дава мандатите на себе си“.

Той каза още, че от ДБ търсят начин да формират предизборни и следизборни конфигурации, които да бъдат ясна перспектива на гражданите за кого да гласуват. По отношение на преговорите с „Продължаваме промяната“ Иванов каза, че още нищо не е финализирано.

В същото време Асен Василев коментира, че "Продължаваме промяната" работи с "Демократична България" да се случи обединение. "Работим не само с тях, а с всички други организации и партии, с които имаме обща визия за България", заяви той. 

Василев очаква обединението да се случи с предварително подписано коалиционно споразумение. 

Според Иванов най-важният закон, който трябва да се приеме до разпускането на парламента, е законът, който урежда процедурата с главния прокурор.

Костадин Костадинов смята, че "Възраждане" ще има по-високи резултати от изминалите избори, а лидерът на „Български възход“ Стефан Янев съобщи, че въпросите за коалиция ще се обсъждат на изпълнителен съвет утре и след това ще обяви дали коалиция е възможна. Янев е сигурен, че партията ще е част от следващия парламент, като той също очаква „най-малко двойно по-високи резултати“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

4

pisnamiotmutri

25.01 2023 в 21:26

https://www.segabg.com/category-first-page/broyat-na-nevalidnite-glasove-schupi-novi-rekordi

Да припомня с този линк демокрацията на ГЕРБ и ЕНП - 500 хиляди невалидни бюлетини. Всеки четвърти не е успял да попълни квадратче с Х.

14469

2

случайно прочетох

25.01 2023 в 17:21

"ГЕРБ очаква да е първа политическа сила"?

Къде? В централния софийски?

900

1

нещото

25.01 2023 в 16:31

Кой ще е първа политическа сила зависи не от ГЕРБ а
от избирателната активност на изборите !!!!

 
X

Да помогнем на украинските деца!