Преди да се срещне със Зеленски, Радев се чу по телефона с Орбан и Моравецки

Александра Маркарян 06 юли 2023 в 13:08 9937 4

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Румен Радев

Малко преди да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски на българска земя, президентът Румен Радев се е чул по телефона с министър-председателя, заявил в интервю пред Bloomberg през март, че Украйна е обречена да загуби войната с Русия и затова няма нужда да ѝ се праща помощ: унгарският Виктор Орбан. Преди него той е разговарял също по телефона с премиера на един от най-големите поддръжници на Украйна: Полша.

За телефонния разговор с Орбан съобщи преди минути пресслужбата на държавния глава, докато в отсрещната сграда на булевард "Дондуков" се очаква да започне поредицата от срещи на украинския президент: с българското правителство, с лидери на политически партии, с журналисти.

"Държавният глава Румен Радев и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обсъдиха в телефонен разговор необходимостта от засилването на борбата с трафика на хора през външните граници на ЕС като най-ефективна мярка в противодействието на нелегалната миграция", информират от "Дондуков" 2.

"Двустранното партньорство в областта на енергетиката и възможността страната ни да окаже подкрепа за енергийната диверсификация на Унгария също беше обсъдено по време на разговора. Подчертани бяха и възможностите на страната ни за доставка на повече енергийни ресурси за Унгария след осигурения от България достъп до терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция, въведеният в експлоатация интерконектор с Гърция и очакваното завършване на газовия интерконектор между страната ни и Сърбия до края на т.г.", пишат още оттам.

Преди това Радев е провел телефонен разговор и с министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки. Двамата са се съгласили, че борбата с нелегалната миграция в Европейския съюз може да е ефективна само със съвместни усилия на държавите членки за целенасочено неутрализиране на международната мрежа и центровете, които ръководят и финансират трафика на хора.

Те да обсъдили и готвените промени в Пакта за миграцията и убежището и охраната на външните граници на ЕС. Радев е подчертал, че страните от първа линия трябва да получат подкрепа за справяне с миграционния натиск и да засилят партньорството на службите си за сигурност с държавите от Централна и Западна Европа, където са разположени центровете, направляващи и финансиращи нелегалния трафик на хора. Затова България инициира и създаването със съдействието на Европол на международна оперативна работна група за обмен на информация за неутрализиране на финансовите потоци, които обезпечават нелегалния трафика, е посочил Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

4

Constanza

07.07 2023 в 14:51

Да започне, ама като не е представителен?

2073

3

Johnny B Goode

06.07 2023 в 14:16

А на водещия си офицер при Мутрафонова не се ли е обадил за инструкции.
Този зелен к@пут е време да спре да се прави на фактор и да започне да си гледа представителните функции заедно с къносаната мисирка.

135

2

Far Rider

06.07 2023 в 13:25

От сутринта резидентът е на телефона> Получава заповеди. И отмАсква и от Орбан. Да се консултираш с президента на една държава намираща се в най-дълбока икономическа криза от ЕС е смешно! Или иска да събере опит от купонната система в Унгария.

2550

1

alfakentavur

06.07 2023 в 13:14

Пак добре, че не се е чул с Путлер. Или пък Орбан преди това се е чул с Путлер.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки