Правосъдното министерство получава нови сигнали срещу Гешев

Промените в Закона за съдебната власт влизат в МС до дни

OFFNews 20 февруари 2022 в 11:55 3882 2

Снимка Софийски университет

Правосъдното министерство получава нови сигнали срещу Иван Гешев и ще отправи различни искания за освобождаването на главния прокурор, заяви пред БНР зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

"Вече е налице формалната правна възможност за искане за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Ще формулираме нови искания за това, различни от тези на проф. Янаки Стоилов като служебен министър. Считаме, че има данни за сериозни нарушения, които биха могли да обосноват предсрочно прекратяване. Продължават да постъпват и още данни."

Той коментира още, че е нужна по-прозрачна процедура за избор на членовете на ВСС.

"За да е ясно, че там влизат не след формална процедура някакви личности, а личности и професионалисти, които могат да застанат и да заявят какво е виждането им по несъмнените въпроси и проблеми на съдебната власт. Условието тези хора да са магистрати не означава задължително добри членове на ВСС."

Ганчев беше заяви, че съдебната реформа е задължителна с оглед на това страната да продължи да получава европейско финансиране. Той бе смята, че върховенството на правото е обвързано с еврофондовете и това препотвърди Съдът на ЕС по казуса с Полша и Унгария.

"Трябва да спазваме върховенството на правото. Затова в Плана за възстановяване и устойчивост основният фокус беше да сме по-смели в съдебната реформа, а поле на корекциите основно бяха реформите в прокуратурата. Европа ни показва, че промените трябва да се направят", допълни той.

Ганчев посочи, че съдебната реформа се разделя на две групи от мерки - такива, за които не се изисква конституционно мнозинство, и такива, за които се изисква.

Той заяви, че Министерството на правосъдието работи по първата група. Зам.-министърът съобщи, че до дни в МС ще бъде внесен законопроектът за изменение на Закона за съдебната власт. В него са заложени закриването на спецправосъдието и отпадането кариерните бонуси.

Конституционно мнозинство ще е нужно за промяна в основния закон, за промяна във ВСС, както и в Инспекторатът към ВСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

2

pisnamiotmutri

20.02 2022 в 13:27

Уж главният прокурор бил независим и имало разделение на властите пък ВСС се избира от партиите. И какво сега ще борим мафията пък ВСС е избор на ДПС, ГЕРБ и БСП.

Страхотно измислено разделение на власти признавам. Все едно го е мислил подигравчия.

22548

1

dolivo

20.02 2022 в 12:20

най-тежката задача, успех!
 
X

Да помогнем на украинските деца!