Правосъдие за всеки настоява закриването на спецпрокуратурите да влезе в дневния ред на НС

OFFNews 27 април 2021 в 14:31 1269 0

Ако законопроектите, които предвиждат закриването на специализираните съдилища и прокуратури, както и въвеждането на възможността да се обжалват пред съда прокурорските откази за образуване на досъдебни производства, не влязат в седмичния дневен ред на парламента утре, ще приемем, че сме свидетели на политически театър и откровена подигравка с вота и доверието на българските граждани. 

Това се казва в отворено писмо до парламентарните групи на Демократична България, Има такъв народ, Изправи се! Мутри вън, БСП и ГЕРБ. 

От Инициативата пишат още: 

Вторият мандат за съставяне на правителство в 45-ото НС бе "върнат" от лидера на ПП "Има такъв народ" преди още да бъде получен. Все по-вероятно става същото да се случи и с третия мандат, независимо от това на кого ще бъда връчен от президента. С оглед фактическите откази дори да се направи опит за съставяне на правителство, срокът за работа на това Народно събрание може да се скъси до едва 15-20 дни оттук нататък, от които осем са официално почивни дни. Така заявените приоритети на партиите и коалициите, обявили себе си за реформаторски, най-вероятно няма да бъдат изпълнени до евентуалните предсрочни избори.

Искаме да припомним, че по време на бурните протести от лятото на миналата година имаше пълно съгласие по въпроса за необходимостта от спешна съдебна реформа, която да включва ВСС и фигурата на главния прокурор, така че политиците да не управляват съдебната власт. Имаше съгласие и за незабавното закриване на специализираните съдилища и прокуратури. По тези въпроси има съгласие и сега сред така наречените протестни партии, както и в определилата себе си за опозиционна БСП.

Ако 45-ото НС не избере правителство и не продължи своята работа, то очевидно конституционни промени не може да бъдат направени сега, а ще станат залог за следващите избори. Закриването на специализираните съдилища и прокуратури обаче, както и въвеждането на възможността да се обжалват пред съда прокурорските откази за образуване на досъдебни производства, може да бъдат приети през следващите две-три седмици, а има и внесени законопроекти за изменение и допълнение на ЗСВ и НПК в този смисъл. Това е крайно нужно да се случи точно сега и без отлагане, като се ползва постигнатият консенсус по тези предложения за промени!
За да има време да бъдат приети на две гласувания тези законопроекти и съответно обнародвани и да влязат в сила, още утре те трябва да влязат в седмичния дневен ред на Народното събрание, а Правната комисия да ги включи в дневния ред за редовното си заседание в четвъртък! 

Като основен инициатор на тези идеи по време на протестите от лятото на 2020г., от "Правосъдие за всеки " се обръщаме към всички парламентарни групи и лидери на политически сили в парламента да действат незабавно за разглеждането и приемането на тези законопроекти, за да започнат поне съдебната реформа и да защитят конституционно гарантираните права на българските граждани.
Ако това не бъде сторено през тази седмица, то ще приемем, че сме свидетели на политически театър и откровена подигравка с вота и доверието на българските граждани!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!