'Правосъдие за всеки' настоява за правителство с третия мандат и съдебна реформа от това НС

Инициативата пропусна при изреждането на партиите в парламента ДПС, ГЕРБ обаче е там

OFFNews 10 август 2021 в 15:30 2666 0

Малко след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че оттегля кабинета си и съобщи, че се върви към нови избори, от инициативата "Правосъдие за всеки" излязоха с отворено писмо до политическите сили в 46-ото Народно събрание, с което настояват за правителство с третия мандат. 

Любопитен елемент от писмото е, че изредените партии са: "Демократична България", "Има такъв народ", "Изправи се БГ! Ние идваме!" (в писмото са посочени като "Изправи се! Мутри вън!"), "БСП за България" и ГЕРБ-СДС, но липсва ДПС.

Според "Правосъдие за всеки" само така може да се гарантира провеждането на истинска съдебна реформа и тя да се извърши от този парламент.

От инициативата призовават всички партии и коалиции в НС, които заявяват, че искат реформи и борба със статуквото, да поемат ясен и точен ангажимент в писмен вид за минимално необходимото. Това трябва да се свърши сега и документът да бъде представен пред парламента, президента и обществото още тази седмица.

Ето пълния текст на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО

до политическите сили в 46-ото НС

Слави Трифонов и ПП „Има такъв народ" оттеглиха проектокабинета, за който президентът им връчи мандат. Така утре гласуване в парламента няма да има. Одобряването на предложените кандидати за премиер и министри, начело с явно неформалния премиер и представен като "изключителен юрист и професионалист" Петър Илиев, би било равносилно на политическо самоубийство.

Погледът вече е насочен към третия мандат, който президентът ще възложи на избрана от него парламентарна група. Това е и шансът да се постигне политическо съгласие за излъчване на правителство, за да се гарантира провеждането на съдебна реформа В ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ! Акцентираме на този факт, защото ако такава не бъде извършена сега със съответните законови и конституционни промени, това означава ни повече, ни по-малко следното:

• Иван Гешев остава главен прокурор за неопределено време напред, а централизираната и йерархична прокуратура остава негов заложник;

• Висшият съдебен съвет (ВСС) остава в този вид и състав поне до късната есен. Това означава, че по същия порочен модел, по който избраха Гешев, след два месеца ще бъде избран и новият председател на Върховния касационен съд на мястото на съдия Лозан Панов. Последното означава, че и ВКС ще попадне в обхвата на кукловодите на прехода от бившите служби на ДС, което вече би било истински страшно за върховенството на Правото!

• Остава и КПКОНПИ в настоящия си вид и състав, начело с бившия главен прокурор Цацаров, а моделът за натиск към неудобните или пълно бездействие спрямо силните на деня ще продължи с пълна сила;

• Най-вероятно и специализираните съдилища ще останат или ще бъдат "поетапно закривани" по такъв начин, че след няколко години все още ще съществуват;

• Ще продължават кражбите, грабежите, политическата корупция и търговията с влияние, защото отново никой и по никакъв начин няма да ги разследва и санкционира;

• Реформите ще спрат напълно, а партньорите ни в ЕС постепенно ще започнат да ни санкционират и финансово, отвъд докладите и политическите изявления, което пък ще доведе до невъзможност за растеж и качване на доходите;

Въпросът е КОЙ има интерес от всичко това и дали взривяването на всяко възможно съгласие по политики и личности за управлението не цели точно политическа нестабилност, която да доведе до още по-тежка криза и да отложи далеч във времето съдебната реформа и преструктурирането на Прокуратурата и службите за сигурност?!

Ето защо всички партии и коалиции в 46-ото НС, които заявяват, че искат реформи и борба със статуквото, следва да поемат ясен и точен ангажимент в писмен вид за минимално необходимото. Това трябва да се свърши сега и документът да бъде представен пред парламента, президента и обществото още тази седмица! А след това нека политическите сили да излъчат и подкрепят общо предложение за правителство, независимо кому ще бъде възложен третият мандат, съставено от почтени, смели, умни и отговорни хора, доказали своя висок професионализъм – без значение дали това ще е служебният кабинет или само част от него, и да определят заедно приоритетите и политиките, дори да е с кратък мандат, за обща подкрепа!

Повече време за политически експерименти и поемане на нови рискове няма. Трети избори за една година ще поставят под съмнение възможностите на парламентарната република да излъчва годно представителство, а това е изключително опасно за крехката ни демокрация!

Който откаже да подкрепи такъв документ и правителство на "партиите на протеста", които са заявили желание за реформи, сам ще предаде хората от протеста, ще се изключи от процеса на промяната и ще плати електоралната цена за това на следващите избори!

ВРЕМЕ Е ЗА ПОЕМАНЕ НА ОТГОВОРНОСТ И НАЦИОНАЛНО СЪГЛАСИЕ ЗА КАТЕГОРИЧНА ПРОМЯНА!

С уважение:
Велислав Величков,
председател на Сдружение „Правосъдие за всеки“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови