Quantcast

Правната комисия в парламента реши машинното гласуване да отпадне

OFFNews Последна промяна на 10 юли 2019 в 19:29 1510 0

Снимка Александра Маркарян / OFFNews

Правната комисия в парламента реши машинното гласуване да отпадне за местните избори през есента.

Законопроектът за отпадане на машинното гласуване при местен и парламентарен вот беше подкрепен с 12 гласа - на ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля, а "против" гласуваха 9 депутати - от ДПС и БСП.

На днешното заседание на правната комисия в парламента присъстваха омбудсманът Мая Манолова, правосъдният министър Данаил Кирилов, представители на ЦИК и на МВнР.

Омбудсманът Мая Манолова не е съгласна с днешното решение на депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля: според нея това е крачка назад от честността на изборния процес - все едно от дигиталния век да се върнем в каменната ера.

Данаил Кирилов пък заяви, че е на заседанието на правната комисия като гражданин, а не като министър.

Той подкрепи отпадането на машинното гласуване при местен и парламентарен вот и се разкая, че преди три месеца - като председател на правната комисия - е сгрешил и е подкрепил машинното гласуване.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че партията му настоява да няма ръчно броене на бюлетини: "Не искаме човешки ръчички да пипат хартийки и да правят манипулации при броенето." Затова и преди второто четене на законопроекта ДПС ще внесе свои предложения.

Същевременно тази вечер президентът Румен Радев коментира пред журналисти, че "демокрацията и възможността всеки гражданин да изрази свободно своя вот, без да бъде манипулиран, нямат цена".

Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията и по отношение на подготовка и цена на обществената поръчка, и по отношение на организацията за използване на машините, твърди президентът.

Държавният глава определи като крайно нелепо непрекъснато да се изтъкват като пример други европейски държави и особено Холандия, в които няма машинно гласуване:

„Когато нашата изборна администрация и власти постигнат такъв нисък процент на недействителни бюлетини и осигурят условия да няма манипулация на изборите, както е в тези държави, аз съм съгласен да премахнем машинното гласуване“, заяви президентът.