Правната комисия прие промените на Цацаров в Наказателния кодекс

OFFNews 18 февруари 2015 в 21:10 3704 6

Правната комисия в парламента прие промените в Наказателния кодекс, които бяха предложени от главния прокурор Сотир Цацаров.

Промените засягат отнемането на паспортите на хората с наложена забрана за напускане на страната, като вместо това им се издадат заместващи документи.

Причината за това предложение е, че според Цацаров забраната за напускане на страната е неефективна мярка.

„От десетина години те бягат, а законът си стои същия. Дайте да променим закона и ако бъде променен балансирано, намери се изключително точния баланс между наказателната репресия и човешките права, тогава при един променен закон виновна ще е само съдебната система, защото тя е допуснала те да бягат. В момента те бягат не защото съдебната система е толкова небрежна. Те бягат, защото законът им го позволява”, подчерта той.

Цацаров, който представи предложенията за промени пред комисията, обясни, че практиката да се издават заместващи документи не е непозната.

Ако подписката стане с нормален регистрационен режим, ако домашният арест се контролира, ако си задължен да се явяваш пред втора инстанция, нещата ще изглеждат по-различно, категоричен е главният прокурор.

Промените в Наказателния кодекс бяха приети с 15 гласа „за“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews