Правителството смени шефовете на ДАБЧ, ДАЕУ и зам-шеф на ДАНС

Георги Ангелов 14 октомври 2021 в 18:13 3391 0

Правителството смени председателите на Държавната агенция за българите в чужбина, Държавна агенция „Електронно управление" и един от заместник-председателите на ДАНС, на днешното си заседание.

Тодор Ванчев е новият председател на Държавната агенция за българите в чужбина на мястото на Илия Гюдженов.  Ванчев в периода от 2010 до 2016 г. е бил експерт в ДАБЧ, като същевременно е и член на Съвета по гражданство към Министерството на правосъдието. От 2016 г. до момента е главен експерт в Дирекция „Висше образование“ на Министерството на образованието и науката. Той е магистър по „История" и ,,Етнология и културна антропология" от СУ „Св. Климент Охридски“.

Красимир Симонски е новията председател на Държавна агенция „Електронно управление". Мандатът на сегашният шеф Атанас Темелков е изтекъл още през септември 2021 г. 
Симонски е инженер по специалност „Изчислителна техника" от Техническия университет-София и доктор на науките на БАН.

От 1991 г. до 2002 г. е заемал длъжността директор компютри и комуникации в Американския университет в Благоевград. Работи по редица проекти за ИТ-обучение и развитие на ИКТ-умения на АУБ в Благоевград, Програмата на ООН за развитие (ПРООН, 2006-2008 г.), включително по проекта iGovernment, в рамките на който са обучени в базови компютърни умения над 65 хиляди служители в държавни институции. От 2004 г. ръководи проекта „Телецентрове" на ПРООН и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).  От 2007 г. е ръководител и координатор на българските екипи по проекти на Европейската комисия, сред които са тези за развитие на
националните програми за развитие на широколентов интернет достъп в Европа и GEANT2, GNЗ - най-големият проект по Седма рамкова програма за изграждане на научно изследователска инфраструктура в Европа. От началото на 2013 г. Симонски е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" до назначаването му за заместник-председател на новосъздадената Държавна агенция ,,Електронно управление". 

Николай Ненков е освободен от длъжността заместник-председател на ДАНС по негово искане, според правителствената информационна служба. За заместник-председател на ДАНС е определен Венелин Димитров. Той е бил дългогодишен служител на МВР и на ДАНС. От 2019 г. до момента е служител по сигурността на информацията в „Булгаргаз“ ЕАД.

С друго правителствено решение вицепремиерът Бойко Рашков е определен за председател на Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!