Правителството прие Плана за възстановяване, утре го внася в Брюксел

OFFNews 14 октомври 2021 в 13:15 1326 2

Снимка Архив - БТА

Служебното правителство прие Плана за възстановяване и устойчивост, като утре ще бъде внесен и в Брюксел, съобщи премиерът Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет.

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов припомни, че България ще получи 12,9 млрд. лв. Според него те ще активират  инвестиции за още 8 млрд. лв. за следващите осем години.

В Плана са включени 59 инвестиционни проекта и 46 реформи, като в сравнение с априлската версия (тази на правителството на ГЕРБ), има 13 нови проекта, както и реформи в здравеопазването. 

Спрямо юлската версия пък има повече реформи в насока върховенство на закона и енергетика.

Има и повече проекти в социалната сфера - безвъзмездните грантове за бизнеса ще са в общ размер на 840 млн. лв.

Пеканов подчерта, че след внасянето на Плана утре, трябва да се следи за изпълнението на параметрите, заложени в него.

Той заяви, че се прави всичко възможно първият транш да бъде изплатен още преди края на годината.

"Да не плашим хората, вчера бяха тук долу, не че имам нещо против... Нека не спекулираме с дати", заяви премиерът Стефан Янев по повод заложената в Плана индикативна дата за закриване на въглищните централи. Той заяви, че в него има две дати - 2038 г. и 2040 г., като се водят преговорите за втората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3931

2

me

14.10 2021 в 14:07

Интересно откъде знаят отсега, че ще осигурят частното финансиране... Чии частни интереси обслужват? По отношение на социалната сфера има 2 нови инвестиции, но дали те са насочени към хората или към агенциите - Инвестиция 4: Модернизиране на материалната база и въвеждане на информационни технологии за подобряване на социалната подкрепа за населението от Агенция за социално подпомагане - 7.8млн.лв от Плана и 1.9млн.лв национално финансиране; Инвестиция 5: Агенция по заетостта – заетост за иновативна, свързваща и справедлива България - забележете 25.6млн.лв от Плана о 6.4млн.лв национално финансиране. Целта била да се направи по-ефективна работата на агенцията. Безумно е да се вземат пари за развитие, за да стане по-ефективна работата на едно държавно ведомство.

3931

1

me

14.10 2021 в 14:01

Работата на медиите е не само да информират, но и да проверяват. Кои точно са новите реформи в областта на върховенството на закона? В глава "Бизнес среда" има включени 2 нови инвестиции: Инвестиция 10: Интегрирана национална система за киберсигурност в Република България - 164.2млн.лв от Плана и 32.8млн.лв национално финансиране; Ивестиция 11. Изграждане на Национален комплексен център и мрежа за мониторинг, контрол и управление - 166.7млн.лв от Плана за развитие и 33.3млн.лв национално финансиране. Всички други инвестиции в глава "Бизнес среда", където всъщност са т.нар. реформи по отношение върховенството на закона са абсолютно съшите като в предишните версии и дори финансирането им по Плана е намалено за сметка на включване на национално финансиране. По отношение на енергетиката има нови инвестиции - газова централа, 1.7GW ВЕИ и батерии, при които освен средства от плана, са предвидени и частно финансиране - 1782.8млн.лв за ВЕИ и 1163.7млн.лв за газова централа.
 
X

Да помогнем на украинските деца!