Правителството преговаря със САЩ и Египет за втечнен газ

Йорданка Веселинова 04 май 2022 в 18:45 2137 3

Снимка parliament.bg

Правителството преговаря за втечнен газ със САЩ и Египет, съобщи премиерът Кирил Петков от трибуната на Народното събрание.

Петков допълни, че има възможност да се закупи втечнен газ от САЩ, който ще е достатъчен, за да покрие изцяло нуждите на България до края на годината. Премиерът разбра за новината по време на извънредното заседание и я съобщи на народните представители. Той уточни, че предстои да бъде договорена цената, като това ще се случи утре.

Петков обясни, че преди 4 месеца правителството е заварило ситуация на пълна зависимост от "Газпром", 3 млрд. лв., похарчени за строежа на Турски поток, както и отказ от 70% от азерския газ, който е 1/3 по-евтин от руския. Той допълни, че още тогава правителството е имало три приоритета - да има достатъчно газ, доставките да не са рискови и цените да са възможно най-добри.

Подготовката за евентуална газова криза е започнала от началото на войната в Украйна. По думите му още тогава правителството е започнало да се готви за спиране на руския газ. Това се случи официално миналата седмица, когато "Газпром" съобщи, че спира газа за България. Причината - отказаното плащане в рубли.

Според Петков плащането в рубли е рисково, защото не се знае каква ще е цената - това зависи от курса на рублата. "Вкарвайки посредник при плащанията, вкарваме страна, която не е по договор. Заради това не се знае дали ще получим газ за дадените пари. Всичко това нарушава договора и извива ръцете на правителството", обясни той.

Планът за действия на българското правителство включва:

1. Активна работа по диверсификацията - забързване на строежа на интерконектора. Премиерът съобщи, че над 20 пъти е разговарял с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, който е потвърдил, че строежът ще е завършен до 30 юни.

2. Преговори с Азербайджан. В момента те са в ход и може още този месец може да се стигне до промяна на договора за азерски газ. По думите на премиера азерски газ ще потече със сигурност на 1 юли, а ако се постигне съгласие, е възможно това да се случи и по-рано.

3. Общоевропейски покупки на газ. Петков уточни, че правителството е започнало преговори в ЕК за общоевропейски покупки на газ - благодарение на тях може да бъде постигната икономия от мащаба и така да бъде намалена и крайната цена. Миналата седмица след визитата на Асен Василев и Александър Николов бе съобщено, че в България ще заработи регионален координационен център, който да регулира инфраструктурата за газа. След като това се случи, предстои да бъде взето и решение за общите покупки на синьо гориво. Премиерът съобщи, че още утре във връзка с този ангажимент в София ще пристигнат енергийни министри от страните от региона, като сред тях ще е и украинският енергиен министър. 

Петков е категоричен, че тези стъпки ще допринесат за това цените на газа или да останат на същите нива, или дори да се понижат.

По време на второто за деня пленарно заседание депутатите изслушаха и министъра на енергетиката Александър Николов, директорите на БЕХ, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", председателят на КЕВР и ръководителите на ДАНС и ДАР - по въпроса за спрения руски газ.

Директорът на БЕХ Иван Андреев заяви, че е взел всички мерки за осигуряване на непрекъснато снабдяване с газ.

Директорът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов пък отбеляза, че искането на Русия за плащане в рубли е рисково. По думите му превалутирането ще забави доставките на газ, ако изобщо има такива. Йоцов отбеляза, че с промяната в начина на плащания, заложена в указа на руския президент Владимир Путин, липсват механизми за гаранции, контрол и санкции за неизпълнение.

Директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов обяви, че в момента няма опасност от въвеждане на ограничителен режим. Малинов съобщи, че в хранилището в Чирен има над 103 куб. метра газ - те ще са достатъчни, за да покрият 40% от лятната консумация на газ.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев обяви, че спирането на газа от страна на "Газпром" е политически натиск върху България и Полша - заради позициите им за войната в Украйна. По думите му целта на Русия е била и да внесе разделение в българското общество. 

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров каза, че скокът на цената на газа в Европа се дължи на намаленото запълване на хранилищата в ЕС - заради намаленото снабдяване с газ от "Газпром". След това Русия вдигна цените и е започнал политическият натиск на Москва върху ЕС.

"Тази криза е целенасочено предизвикана от Русия, за да постигне своите политически цели", каза той.

Директорът на КЕВР Пламен Тончев обяви, че за покупка на втечнен газ са поискани оферти от 12 фирми, от тях са отговорили 8, а 3 от тях са класирани заради най-ниската предложена цена.

"Резултатите са ясни - газоподаването не спря, цените не се качиха, не приехме едностранното прекратяване на договора", обобщи премиерът Петков. Той обаче отчете един пропуск: "Единственият ход, който не отиграхме правилно, може би трябваше да вземем пример от Вас, е че не дадохме кученце". 

Така Петков иронизира Бойко Борисов, който преди години подари куче на руския президент Владимир Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1807

1

ponti

04.05 2022 в 21:31

При това търсене цената ще е космос. А ако и на гърците им спрат руския газ терминала в ревитуса не може да покрие и техните нужди. Напишете в гугъл "ревитуса газ" и вижте за какво става дума. Това е една инсталациийка в морето, дето всички разчитаме да направи чудеса... жалка работа.

 
X

Да помогнем на украинските деца!