Правителството предостави две концесии за добив на подземни богатства

OFFNews 04 юли 2018 в 12:20 2288 0

„Каолин“ ЕАД, гр. Сеново, ще добива индустриални минерали – кварц-каолинова суровина, от находище „Балабана“, участъците „Източно гнездо“ и „Западно гнездо“.

Находището се намира в землищата на селата Полковник Таслаково, Грънчарово и Секулово, община Дулово, област Силистра. Концесията се предоставя за срок от 35 години, като през този период концесионерът ще вложи 15,5 млн. лв. за добива. Очакваните концесионни плащания за целия период ще надхвърлят 11,5 млн. лв.

„Пътища и мостове“ ЕООД, гр. Варна, получи концесия за добив на строителни материали - пясъци, от находище „Шафкаалан“, разположено в землището на с. Здравец, община Аврен, област Варна.

За 35-годишния срок на концесията се очаква постъпленията от концесионни плащания да надхвърлят 826 хил. Концесионерът предвижда инвестиции за обезпечаване на производствената дейност в размер на над 2 млн. лв.

Пловдивското дружество „Стоун Лайн М и М“ ЕООД ще поеме изцяло правата и задълженията по концесионен договор за добив на варовици от находище „Върбешница“, след като правителството одобри поисканата от досегашния концесионер - „Монолит“ АД, промяна.

Находище „Върбешница“ е разположено в землището на с. Върбешница, община Мездра, област Враца. Концесионният договор с „Монолит“ АД за добив на варовици е сключен през 2000 г. за срок от 35 г. С днешното решение на МС се предвижда в концесионния договор да бъде включено задължение за концесионера да предостави финансово обезпечение за изпълнение на дейностите по ликвидация или консервация на находището и рекултивация на засегнатите земи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови