Ексклузивно Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара, предложи Камала Харис да заеме мястото му (обновява се)

Правителството поиска удължаване на извънредното положение до 13 май

OFFNews 01 април 2020 в 15:51 15949 9

Правителството поиска от Народното събрание удължаване на извънредното положение до 13 май.

Решението е взето днес на заседанието на Министерския съвет по предложение на здравния министър Кирил Ананиев, съобщи правителствената пресслужба. Точката не фигурираше в дневния ред, внесена е допълнително.

"България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани - се казва в прессъобщението. - Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя.

Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ.

Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.

Рискът би се запазил като умерен през следващите седмици, единствено ако се прилагат строги и ефективни противоепидемични мерки в отделните държави-членки на ЕС. Експертното заключение показва, че през следващите няколко седмици здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет. По тази причина Министерският съвет предлага на Народното събрание удължаване на извънредното положение в страната."

Окончателно решение по предложението за удължаване с един месец трябва да вземе Народното събрание. Съгласно сега действащото решение на парламента извънредното положение продължава до 13 април включително.

В момента работата на Народното събрание е спряна, тъй като депутатите трябваше да бъдат тествани за коронавирус. Това се наложи, след като положителен тест даде един от доайените на социалната ни политика - д-р Хасан Адемов, бивш социален министър и настоящ зам.-председател на Комисията по труда и социалната политика в НС.

След излизане на резултетите на депутатите ще бъде решено дали и как работата на парламента ще бъде подновена.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  6011

  9

  Команданте, а защо си мислиш, че "извънредното" ще е само до 13.05? И после само още 2 седмици?! И от юни, юли хайдее, на моренце... свърши тая...

  3098

  7

  DaStorm

  01.04 2020 в 19:13

  Опиянени от алчност и власт...

  18551

  6

  Нострадамус

  01.04 2020 в 18:33

  Министри и депутати с по-високи заплати от днес,1 април. Министерските заплати се увеличават на 5 522 лева основно възнаграждение на членовете на кабинета, a Бoкo БoриcoF щe взeмa 6372 лeвa, но с дoбaвки, миниcтър-прeдceдaтeлят щe взeмa 10 000 лeвa.

  77927

  5

  El Commandante

  01.04 2020 в 18:24

  Това правителство колко ше изкара след края на извънредното положение как мислите?
  Една седмица? Две?

  14369

  4

  случайно прочетох

  01.04 2020 в 16:34

  Предозиране?????????

  4642

  3

  ctef

  01.04 2020 в 16:30

  За да си вържат гащите, и да не бъдат обвинени че не са направили всичко необходимо. А какви ще са резултатите, ще видим.

  3000

  2

  Читател Петър

  01.04 2020 в 16:11

  "здравните системи на държавите-членки ще достигнат максимално натоварване на наличния си капацитет" Ние ще лекуваме от тези държави или ще се лекуваме там. Тенденцията е след половин месец да поискат извънредно положение до края на юли. Или са станали пророци или почва да им харесва извънредното положение? Не мога да разбера защо толкова бързат да го удължат?

  6774

  1

  ЛАФЪРДИЕВ

  01.04 2020 в 16:00

  Тъй де.. Ний що си освободихме и Шуменското плато..
  Ша чакаме да доди момента да го качваме.. А то си е километри.. Та докат го обходим и него..
   
  X

  Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС