Правителството одобри френското предложение за Северна Македония

Ангел Марковски 29 юни 2022 в 16:10 2927 1

Министерски съвет.

Снимка БТА

Министерски съвет.

Министерският съвет одобри позиция на България относно предложение на Френското председателство на Съвета на ЕС за обща позиция на ЕС за преговорите за присъединяване на ЕС с Република Северна Македония, съобщи правителствената информационна служба. От там уточнават, че позицията е в съответствие с решението на Народно събрание от 24 юни 2022 г.

Предложението на Френското председателство е България да вдигне ветото над Скопие сега или поне в обозримо бъдеще, а Европейската комисия ще бъде гарант за изпълнението на поставените условия към Северна Македония, поставяйки ги в самата преговорна рамка.

В предложението са включени всички изисквания като вкарването на българите в Конституцията на РСМ, защита на правата и интересите на малцинствата в Северна Македония, вкарване на ясен ангажимент за борбата с езика на омразата в страната. Намерено е решение на въпроса с македонския език по начин, който да не се удари пряко с българската позиция по темата.

ЕК ще е гарант за спазване на предишните двустранни договори, които Северна Македония е сключвала с държави от ЕК - Преспанското споразумение с Гърция и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови