Правителството одобри договор за закупуване на 30 000 теста от Южна Корея

OFFNews 10 април 2020 в 14:21 7128 0

Правителството одобри договор между Министерството на здравеопазването и южнокорейската компания OSANG Healthcare Co., Ltd, за доставка на тестове за COVID-19.

Кабинетът упълномощава министъра на здравеопазването да проведе преговорите и да подпише договора, както и да закупи 300 комплекта (всеки по 100 теста), или общо 30 000 теста на стойност 303 000 щатски долара, съобщиха от Дондуков 1. Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. 

Със своето Решение МС се съгласява да бъдат заплатени допълнително транспортните разходи и прилежащите мита, данъци и такси. Причина за сключване на договора е, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб многократно увеличи търсенето на тестове за откриване и диагностика на COVID-19, като всички държави, в това число и България, към настоящия момент изпитват затруднения при осигуряването на реактивите. Тестовете, които ще бъдат закупени, са Real-time PCR и притежават сертификат за употреба в Европейския съюз за диагностика на COVID-19.

Договорът не е с фиксирани крайни количества и по него могат да се правят допълнителни заявки за доставка на тестове в зависимост от необходимостта. 

Правителството одобри също да бъде осигурен и заплатен транспортът на закупените от Китай 1 176 770 бр. предпазни маски тип KN95 за еднократна употреба, 50 респираторни апарата и 1 000 000 бр. медицински маски тип KN95. 

Със същия транспорт ще бъдат доставени и получените до момента дарения от Китай за България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!