Правителството одобри 30 млн. лв. за туристическия сектор

OFFNews Последна промяна на 24 ноември 2021 в 16:08 910 0

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на туризма за 2021 г. в размер на 30 млн. лева. 

С тях ще бъдат подпомогнати фирми от бранша, които са са засегнати от спад на оборота през 2020 г. с най-малко 30 на сто в сравнение с оборота през 2019 г., съобщиха от пресцентъра на правителството. С държавната помощ се цели предотвратяване на последиците от COVID 19. 

С друго свое решение кабинетът определя условията, критериите, реда и размера на средствата по схема за предоставяне на безвъзмездни средства за подпомагане на туристическия сектор за компенсиране на загуби, възникнали от пряко и/или косвено от ограниченията в дейността на предприятията поради въведените противоепидемични мерки.

Мярката се разработва като схема за държавна помощ под формата на безвъзмездни средства за предприятия от туристическия сектор, които изпитват ликвидни затруднения поради COVID-19. Администратор на помощта е Министерството на туризма.

Средствата по новата схема за държавна помощ ще се изплащат след получаването на положително решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови