Правителството нареди електронната идентификация да е готова до края на година

Ангел Марковски 09 март 2022 в 18:27 2660 0

Снимка БНЕС/Зара Русева

Божидар Божанов

Със свое решение правителството възложи на министъра на електронното управление да изгради технологична възможност за електронна идентификация чрез мобилно устройство в рамките на 2022 г., както и да предложи необходимите в тази връзка промени в свързаното законодателство.

Целта на приетия акт е да се предостави допълнителна възможност за отдалечено идентифициране на потребителите на електронни административни услуги още през настоящата календарна година. По този начин се решава дългогодишният проблем с липсата на широко разпространено, достъпно, сигурно, лесно за използване и безплатно средство за електронна идентификация, разположено удобно в мобилно устройство.

Неотдавна министърът на дигитализацията Божидар Божанов представи в блога си предложението за мобилно приложение за електронна идентификация, а самият проект е качен за обществено обсъждане в портала strategy.bg.

Приложението е наречено BGID, с което да се идентифицираме за ползването на всички електронни услуги, т.е. държавата да знае кой стои отсреща, когато ползва услугите. До момента това се извършва с електронен подпис, с ПИК, с ПИН и др. - обяснява в блога си Божанов. - Тези средства няма да отпаднат веднага, но малко по малко ще бъдат замествани с електронната идентификация.

Електронната идентификация е нещо, което министър Божанов обеща да въведе до шест месеца след началото на мандата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews