Правителство ще разгледа проекти за пострадали от бедствия за над половин милиард

Ангел Марковски 08 февруари 2022 в 15:52 1356 0

Снимка Архив

Отнесеният от дъжда път до Триград.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет ще проведе заседание в четвъртък на което ще бъдат разгледани и предложени за финансиране от правителството най-нуждаещите се от ремонт обекти, пострадали от наводненията през декември м.г. Исканията към комисията, са на стойност близо 90 милиона лева, отделно от тях има изостанали от изминали периоди нефинансирани обекти за още 425 милиона лева.

Спешно финансиране от правителството приоритетно ще получат обекти, представляващи най-голяма потенциална опасност и за които е представена надлежна проектно-сметна документация.

Комисията работи изключително активно, без допускане на забавяне на разглеждането на спешните проекти и в тясно сътрудничество с Министерството на финансите, декларираха от правителството.

"Анализите показват, че лошото поддържане на реките през последните десетилетия е главната причина за авариите. Друг рисков фактор е отдаването на концесия на добив на инертни материали от коритата на реките, което се извършва в разрез с техническите нормативи и води до промяна на хидравличния режим на реките", собщиха от правителството. 

Най-тежко е положението в девинското село Триград, където вчера обявиха протестна готовност и заплашиха, че ще блокират пътя Кричим – Девин. Вече два месеца туристическото село е откъснато от света заради пропадналия път след проливните дъждове на 12 декември. Недоволството е срещу бавенето на обещания „спешен“ ремонт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови