Правата на българите във Великобритания ще бъдат защитени, увери Борис Джонсън

OFFNews 15 май 2017 в 19:20 3065 0

Британският външен министър Борис Джонсън е уверил министъра на външните работи Екатерина Захариева, че правата на българите на Острова ще бъдат защитени. 

Захариева участва в Съвета на ЕС по външни работи. Освен с Джонсън, Захариева е разговаряла още с външния министър на Ирландия Чарлс Фланаган, с еврокомисаря Йоханес Хан и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Захариева заяви, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС догодина преговорите по напускането на Великобритания ще бъдат в решителна фаза. България подкрепя подхода на ЕК - първо да се постигне съгласие по досегашните взаимоотношения с Лондон, а след това да се уредят бъдещите отношения.

Много е важно всички да останем обединени и преговорите да се водят на ниво ЕК. Получих уверение от Джонсън, че българските граждани ще запазят правата си, коментира Захариева, цитирана от БТА.

По думите ѝ британският министър посочил, че като кмет на Лондон е отчел колко много талант и принос имат българските граждани за икономиката и културата на неговата страна.

Екатерина Захариева каза още, че е обсъдила със свои колеги стратегията на ЕС за обща отбранителна политика. Позицията на България е, че стратегията и засиленото сътрудничество в отбраната ще бъдат важни не като преповтаряне на НАТО, а като начин за подобряване на способностите на ЕС в тази област. Убедени сме, че съвсем скоро ще се постигне съгласие за създаването на общите органи (на европейската отбрана). Най-важното е да се скъси пътят от приемането на политическото решение за мисия до действията на място, поясни Захариева.

Тя допълни, че е много важно да се развиват способности за борба с тероризма, за дерадикализация, срещу трафика на хора и хибридните войни.

Не мисля, че трябва да изчакаме създаването на европейския фонд за отбрана, трябва да изпълняваме нашата отбранителна стратегия, утвърдена от Народното събрание за развитието на Българската армия и нашите отбранителни способности, каза още министърът. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите