ПП за заплахите на БСП: Дълъг развод на мъж и жена, 10 години се развеждат, но продължават да са заедно

Ще изпращаме оръжия на Украйна по предложение на ПП, редактират проекторешението часове преди извънредното заседание на НС

OFFNews 03 май 2022 в 10:14 3135 1

Снимка FB/ Калоян Икономов

"Това е малко като един дълъг развод между мъж и жена, където 10 години се развеждат, но продължават да са заедно."

С тези думи зам.-председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Калоян Икономов коментира заплахите от БСП, че ще напуснат коалицията, ако "патрон или калашник замине за Украйна". В последните седмици ръководството на левицата константно отправяше такива закани, но след като премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев заеха категорична позиция в подкрепа на изпращането на оръжия за Украйна, и БСП смекчи тона. В последните дни Корнелия Нинова заявява, че военната помощ не е основен приоритет на партията ѝ, за разлика от инфлацията, високите цени и социалните помощи.

Икономов допълни, че не смята, че БСП ще напусне коалицията. По думите му червените линии са по-малко от това, което свързва четирите партии.

"Ще направим корекция на нашето проекторешение и ще добавим "военно-техническа помощ", заяви още той пред БНТ.

От думите му става ясно, че ДБ ще се откаже от своята версия, а решението за оръжия ще се вземе по предложение на ПП.

Икономов, който беше част от българската делегация в Украйна, заяви, че България се бави с решението за изпращане на оръжия. Той твърди, че това е и позицията на парламентарната му група, която само преди няколко седмици бе в основата на опитите за отлагане на темата. Нещо повече, дни преди депутатите да излязат във ваканция от ПП дойде искането за техническа помощ, но не и за оръжия.

Депутатът оправда смяната в позицията на партията и забавянето по въпроса с военната помощ с различията в коалицията.

Калоян Икономов допълни, че забавянето е било в полза, защото след посещението на делегацията в Украйна вече се знае точно от каква помощ има нужда Киев.

Очаква се тази вечер управляващите да се съберат на коалиционен съвет, където ще се направят промените в проекторешенията. Утре на извънредно заседание на НС пък ще бъде взето и окончателното решение за военната помощ за Украйна.

Депутатът коментира и критиките на президента Румен Радев към правителството по въпроса за военната помощ. Той заяви, че ПП не търси конфликт между институциите, но България трябва да вземе ясна позиция:

"Не може да се слага знак за равенство между оказване на военна помощ и война – това са съвсем различни неща. В случая оказваме помощ на една нападната държава да защити себе си."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11529

1

borislavus1

03.05 2022 в 10:32

Изпращането на оръжие ще означава не само оставка, но и съдебна отговорност за подпомагане на нацизма.
Това е все едно да изпращаш оръжие на брадатите от Ислямска държава.
 
X

Да помогнем на украинските деца!