ПП решава утре дали да се яви в коалиция с ДБ

OFFNews 15 август 2022 в 19:00 2339 2

Никола Минчев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Никола Минчев

Все още не сме взели окончателно решение. Очакваме резултатите от дълбочинно социологическо проучване, което сме поръчали за ефекта от евентуално общо явяване. Очакваме резултатите да излязат утре.

Това заяви председателят на 47-ото Народно събрание Никола Минчев пред бТВ. Думите му бяха в отговор на въпрос дали "Продължаваме промяната" ще се яви заедно с "Демократична България" на предстоящите парламентарни избори на 2 октомври. 

Минчев допълни, че е възможна коалиция дори ако формациите се регистрират индивидуално, тъй като срокът за регистрация в ЦИК е до сряда в 17 ч., но след това има 10-дневен срок, в който могат да се правят промени.

"И за двете формации е важно да имат достатъчно депутати в следващото Народно събрание", каза още той. Според него е повече от ясно, че след изборите ПП и ДБ ще работят заедно.

Никола Минчев обясни, че въпросът с листите не е изяснен по никакъв начин. "За да се стигне до нареждането им, трябва да се реши въпросът с ДБ. Листите се подават в РИК-овете до 30 август. Не е взето решение коя листа ще водя конкретно аз, тъй като сме на много ранен етап", посочи той.

По думите му няма нищо странно в това Бойко Рашков да е част от листите на "Продължаваме промяната", а за отцепниците от "Има такъв народ" Минчев коментира, че ще са партньори на ПП - "някои от тях може да са част от листите".

Според бившия председател на парламента управляващата коалицията е направила немалки крачки в борбата с корупцията. "В едни момент се оказа, че антикорупционното мнозинство не е такова, каквото изглежда. Много от реформите се бавеха ненужно, пример за това е Законът за КПКОНПИ", допълни той и посочи, че в следващото НС трябва да има ясно мнозинство, което да задвижва реформите, без да има троянски кон в него.

Стана ясно, че Продължаваме промяната най-вероятно ще се регистрира утре в ЦИК.

По думите му трябва да е много ясно в една политическа сила кой взима решенията: "Защото ако те се взимат задкулисно, някъде на скрито, от някой диван, това не е начинът. В 47-то НС човекът, който даваше изявления от диван, беше Слави Трифонов. Това, което каза Кирил Петков относно пенсионирането на Бойко Борисов е абсолютно актуален въпрос. Борисов управлява повече от 10 г. в България и резултатите ги знаем всички. За него вече е време да поднесе политическата отговорност за това. В този смисъл идват думите на Кирил Петков за пенсионирането".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!