ПП: Нямаме готов състав на кабинет, но може да го съставим бързо

OFFNews 05 януари 2023 в 08:35 1484 1

Венеция Нецова-Ангова
Венеция Нецова-Ангова от ПП.

Нямаме готов състав на кабинет, но можем да го съставим много бързо. Това заяви пред БНР Венеция Нецова-Ангова от "Продължаваме промяната".

"Не е редно да мислим за личности, когато все още не знаем дали ще има подкрепа за важните теми. Това не е математика или шахмат. Когато постигнем някакъв прогрес, тогава ще определим кой", обясни тя в интервю за предаването "Преди всички".

Всеки опит да мислим за трети мандат, означава да се откажем от втория, подчерта депутатът и добави категорично, че от партията не се отказват.

В момента се намираме в такава политическа ситуация, в която отговорното политическо поведение трява да е водещо, смята Венеция Нецова-Ангова. Според нея опитът за съставяне на правителство е смел политически ход. Това означава, че голяма част от политиките биха зависили от плаващи мнозинства, отбеляза тя.

По думите й големият проблем е защо политическите партии не застават зад тези национални цели, описани в проектодекларацията на ПП.

Ако успеем да получим подкрепа за декларацията, ще очакваме и подкрепа за правителство на малцинството, каза тя.

По думите й се виждат "червени сигнали" във връзка с проектодекларацията. Това, че декларацията е сложена като точка 24 в програмата на парламента за петък, показва, че приоритетът й не е особено висок, обясни тя.

"Това, което зависи от нас, е да предложим декларацията и да представим възможно най-добре съдържанието. Това са националните цели за бъдещето на държавата".

Тя отправи критика към президента Румен Радев. Според нея връчването на първия проучвателен мандат в първия ден след Нова година е грешка. Депутатът от ПП смята, че това е можело да бъде отложено, за да се приемат повече законопроекти по Плана за възстановяване, защото там закъсняваме.

"Докато не ги приемем, не можем да усвоим плащанията", обясни тя.

По думите й това е първа предпоставка за грешно времево разпределение.

Ние приемаме много сериозно възможността за съставяне на кабинет, декларира Венеция Нецова-Ангова и подчерта, че акад. Денков е един от най-разпознаваемите учени. Отговорността ни е голяма, категорична бе тя.

От партията подкрепят позицията, че политическите лидери трябва да участват и да носят отговорност за съставянето на кабинет, но там, където имат силна експертиза. Ние не заставаме да има задкулисни договорки, заяви тя и добави, че всичко, което правят, е в публичното око.

Венеция Нецова-Ангова отбеляза още, че според социологическите агенции Кирил Петков е в топ 3, а партията е запазила позициите си. Тя е убедена, че са взимали най-правилните решения за страната. ПП може дългосрочно да доведе до развитието на България, изказа мнението си депутатът.

За подкрепата към ПП, Венеция Нецова-Ангова каза, че естественият им партньор е ДБ. С БСП сме показали, че можем да преодоляваме различията, а "Български възход" са диалогични и успяваме да намерим общ език, посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови