ПП-ДБ сезира ВАС за решението на ЦИК

Посегнаха на провеждането на честни и демократични избори, твърдят от ПП-ДБ

OFFNews 27 октомври 2023 в 21:56 23577 5

Снимка OFFNews/ Рени Петрова

ПП-ДБ ще сезира ВАС за решението на ЦИК, каза Васил Пандов от коалицията на извънреден брифинг пред сградата на Парламента.

Той определи решението на ЦИК за ликвидиране на машинното гласуване като посегателство върху провеждането на честни и демократични избори.

"Това решение дойде изключително неочаквано и е незаконосъобразно. Решението на ЦИК има един единствен мотив - че машините не съответстват на изискванията на ИК, тъй като няма решение на Министерството на електронното управление. Всъщност ЦИК не са изчакали МЕУ. Това ни дава основание да обжалваме решението на ЦИК пред ВАС, тъй като вярваме, че законността ще възтържествува", добави Пандов.

По думите му сертифицирането на машините завършва утре, а решението си ЦИК взима почти 24 часа преди крайния срок.

Зам.-председателят на НС Никола Минчев определи случилото се днес като "скандална поредица от събития". Той добави, че институцията на Народното събрание, в разрез с правомощията ѝ, бе намесена в предизборната кампания. 

"Беше проведен председателски съвет, на който ние отказахме да присъстваме, на който се разглежда евентуалното законосъобразно провеждане на изборите. Какво общо има председателският съвет с провеждането на изборите е отвъд моите разбирания", добави той.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че ДАНС е инструмент на дълбоката държава и призова за масово гласуване в неделя. Той добави, че ЦИК е взела решение 24 часа преди крайния срок.

"Искам да призова членовете на ЦИК - ако сте усетили натиск от някой, имате още време, за да покажете, че сте институция, която може да взима правилните решения за българските граждани. ДАНС е инструмент на дълбоката държава. 30 години България не може да излезе от този цикъл на задсулисие. Време е всички ние, всички българи да излязат и да кажат: Стига толкова, така че всички злоупотреби да бъдат нищожни. Излезте да гласувате!"

Пред старата сграда на НС се събраха и кандидатите за районни кметове на коалицията за София, както и депутати от парламентарната група на ПП-ДБ.

OFFNews излъчва директно стрийм от събитието.


Днес късно вечерта ЦИК отмени машинното гласуване и на изборите в неделя и на балотажа ще се гласува само с хартиени бюлетини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

5

alfakentavur

28.10 2023 в 08:24

ЦИК престъпници.
Предават това, което са назначени да пазят и да гарантират. Всички гласували за махането на машините са за затвора.

2159

4

Kilca

28.10 2023 в 00:43

bls, а да ги изклатим и управляваме чрез тях не е ли едно добро решение?

12021

3

bls

27.10 2023 в 23:33

Imblack - съгласен. Но да се управлява с тях няма проблем и е ок, така ли? Щото иначе малко шизофрения прозира. Сакън не гласувайте за тях те са зло, но да управляваме с това зло е ок.

3650

2

ImBlack

27.10 2023 в 23:29

Да се гласува за ГЕРБ, ДПС и ИТН е глас за мафията, простотията, наглостта, селския тарикатлък, ограбването на държавата и обезлюдяването и!

2159

1

Kilca

27.10 2023 в 23:24

Ще гласуваме до дупка за вас!!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика