ПП-ДБ предлагат промени във ВСС, търсят конституционно мнозинство в този парламент

Изплашени сме до каква степен българската прокуратура е превзета, каза Кирил Петков

Ружа Райчева 17 май 2023 в 10:45 3420 2

ПП-ДБ на брифинг в парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

ПП-ДБ на брифинг в парламента

"Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че започват да търсят конституционно мнозинство в 49-ото Народно събрание за промени в структурата на Висшия съдебен съвет, така че да се ограничат правомощията на прокуратурата. 

Това обявиха лидерите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) по време на брифинг в парламента. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов изтъкна, че целта не е само да бъде сменен главният прокурор Иван Гешев: 

"Целта не е да бъде сменен Иван Гешев, а моделът, който позволи Гешев, Цацаров и Филчев - да му бъде сложен края и България да бъде правова държава. (...) Особено важно е ограничаването на кадровите правомощия на главния прокурор - всички неформални начини, по които прокуратурата се превръща в този квазиполитически играч, който виждаме в момента."

По думите му това изисква решителна промяна в модела на управление на прокуратурата. Той уточни, че ПП-ДБ започват разговори с всички политически сили в парламента, така че да "тестват наличието на конституционно мнозинство около няколко едри идеи".

Първата от тези идеи е преконструиране на Висшия съдебен съвет (ВСС), така че да се изпълнят европейските изисквания и международни стандарти, обясни Христо Иванов, 

"Идеята е да бъде разделена съдийската от прокурорската квота във ВСС. Прокурорската квота да се промени така, че в нея да има силен обществен контрол и присъствие и в съдийската колегия да се гарантира стандартната независимост на съда в пълна степен", каза той.

Според него в момента държавата се управлява в квазипрездентски режим. Съпредседателят на ДБ призова правителството не просто да реши политическата криза, а дълбоката причина за нея. "Ние виждаме, че нямаме гаранция за незаконност", добави Христо Иванов. 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи, че вчера ПП-ДБ са решили окончателно че няма да подкрепят първия мандат и каза, че вторият, който ще отиде при ПП-ДБ, е "единственото решние за България, за да не се отиде на шести поредни избори".

"Факт, джентълменското споразумение беше изпълнено и се радваме, че ще работим за всички важни закони, които предстоят на това Народно събрание. Едновременно с това ние сме изплашени от това до каква степен е превзета българската прокуратура и съдебна система", каза той. 

Кирил Петков добави, че затова ПП-ДБ започват усилена работа по решаване на реалния проблем - нуждата от промяна на българската Конституция.

Обсъжда се и въвеждането на пряка конституционна жалба и разширяването на достъпа на гражданите до конституционно правосъдие, уточни Христо Иванов. Според него тези разгвоори ще осигурят сериозна база за съставянето на правителство с втория мандат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!