ПП-ДБ оттегли предлаганото узаконяване на незаконни строежи

Кристина Минчева 14 февруари 2024 в 13:22 3717 0

Христо Иванов

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Христо Иванов, ПП-ДБ

Внесените от правителството на 28.12.2023 в Народното събрание промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) са били оттеглени от кабинета след решение на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България", съобщи коалицията. Днес се очакваше промените в ЗУТ да влязат в програмата на парламента. Те целяха да урегулират постфактум незаконно построени инфраструктурни обекти, като пътища, ЖП линии, язовири, електропроводи и др., въпреки че са започнати без строителни книжа.

Съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Христо Иванов коментираха защо внесените промени в ЗУТ са били оттеглени. Те посочиха, че се е стигнало до заключенията, че последните години са строени различни обекти без строителна документация и без доказателства за техническа безопасност.

Част от управленската програма предвижда да се създаде процес, в който тези обекти да бъдат изпитани, и онези от тях, които са годни и безопасни, да бъдат въведени в експлоатация. А за тези, които не са годни, да се вземат мерки и да се понесе отговорност.

Иванов каза, че МС е подготвил процедура, която да установи тяхната годност, но това винаги се е разглеждало в комплект с разработването на институциите, които трябва да търсят отговорност. Заради това октомври 2023 беше приет Законът за антикорупционната комисия и през декември, след като приключи работата по текстовете, беше входиран и ЗИД ЗУТ.

"Тъй като се забави формирането на Комисията за противодействие на корупцията (КПК), ние решихме МС да оттегли ЗИД ЗУТ от разглеждане. Не можем да допуснем да се продължи с приемането на ЗУТ преди и без да се пристъпи към приемане и на правилата за КПК", обясни съпредседателят на ПП-ДБ.

Това беше втори опит за узаконяване на незаконното строителство, след като такова предложение лансира служебният регионален министър Иван Шишков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки