ПП-ДБ напуснаха залата: Даването на оставка потенциално е възможен резултат

Кристина Минчева 23 юни 2023 в 10:38 7721 4

ПП-ДБ

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Коалицията "Продължаваме промяната- Демократична България"

Парламентарната група на Продължаваме промяната-Демократична България няма да влезе в зала на пленарното заседание днес. Това съобщи Кирил Петков, заедно с цялата парламентарна група в кулоарите на НС. Като причина за това те посочиха смяната на Иван Гешев с Борислав Сарафов и нарушената уговорка всички регулатори (БНБ, НЗОК, Сметна палата) да бъдат обсъждани от ГЕРБ и ПП-ДБ внимателно. 

“Първо, едно от най-големите събития от последните две седмици беше подмяната на Гешев със Сарафов. Искахме да бъде изслушан в Народното събрание правосъдният министър. Бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“, каза Кирил Петков, като допълни, че правната комисия, която поиска да бъде изслушан правосъдният министър, също е била блокирана от тези партии.

Той припомни, че антикорупционният закон, за който ГЕРБ и ПП-ДБ имаха договорка двата им проекта да бъдат вкарани заедно, в крайна сметка беше отхвърлен със същото това мнозинство и бе приет вариантът за "ремонт" на КПКОНПИ по предложенията на ГЕРБ.

“Ако някой си мисли, че докато имаме правителство, цената ще е във всички регулатори хората да са заменени от това скрито мнозинство (ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"), много се лъже. Няма как да дадем контролите на държавата в ръцете на това мнозинство без да обсъждаме. Българската държава не заслужава в следващите пет години да има регулатори, които са същите като преди“, добави Петков.

Христо Иванов заяви, че Бойко Борисов е излъгал, че няма ангажимент към обща законодателна програма и "става дума за скрито мнозинство". 

"Мария Габриел и Николай Денков казаха, че преди да стартират регулаторните процедури, ще има механизъм на обсъждането - това кой ще бъде избран, за да не се стигне до това, което се случва сега - зад параван да се прави плаващо мнозинство", каза Христо Иванов.

Той заяви, че коалицията иска ясно спазване на поетите ангажименти да се договори механизъм за предварително съгласуване на всички процедури за регулаторите преди те да стартират и много ясен график и ангажимент за последователността от действията на съдебната власт. Те призоваха към разум и разговор, защото от това зависи дали България ще се промени в правилната посока.  

Иванов увери, че правителството не се разваля, а трябва да е ясно дали това е "правителство на параванче или правителство, което ще бъде част от промяната на България в правилна посока".

В същото време обаче Кирил Петков съобщи, че цялата парламентарна група отива на съвещание, за да вземе решение какво прави, ако този тип нарушаване на договореностите продължават.

"Даването на оставка потенциално е възможен резултат”, каза Петков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

23.06 2023 в 13:04

Простото момче "муъ" отдолу се изака.

Браво, катп се бориш с прасе (ГЕРБ) , няма как да не се поокаляш.

Действайте внимателно , да се спазват договорките.

1000

3

муъ

23.06 2023 в 12:40

ПП са като девицата на която казали,че първия път не боли и сега се чудят как да излязат от ситуацията.Хем ги е срам,хем ги е страх да си признаят за голямата глупост която сътвориха.

645

1

wakeup

23.06 2023 в 11:59

Никаква оставка не трябва да подават Хич да не си го и помислят Знаеха много добре що за долна пасмина са гербиджа сега бързо трябва да се научат как ежедневно да ги контрират Иначе идва отново Зеления чорап и Израждане и отиваме на кино В такава държава ли искаме да живеем

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки