Денков: Не е лесно да се намери финансов министър в тази ситуация

Кандидат-премиерът от ПП-ДБ заяви, че в проектокабинета освен да няма партийни лица, трябва да има хора, които могат да свършат работата

Йорданка Веселинова 31 май 2023 в 09:35 5292 4

Николай Денков

Снимка БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Николай Денков, ПП-ДБ

Преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са размразени, обяви пред журналисти в парламента Николай Денков, номиниран за ротационен премиер с втория мандат.

Денков добави, че днес ще проведе среща с Мария Габриел, след което ще се проведат и официални разговори.

От думите му се разбра, че "Продължаваме промяната" трудно ще отстъпи пред искането на ГЕРБ за смяна в състава и формата на проектокабинета и изтеглянето на лидера на ПП Асен Василев. Обратно - "Демократична България" от самото начало настоява за експертен кабинет без ярки политически лица. По това си искане коалиционните партньори се разминаха още в началото на 49-ото НС.

"Това трябва да продължим да обсъждаме. Освен да няма партийни лица, трябва да има хора, които могат да свършат работата. Не е толкова лесно да се намери министър на финансите, който да може да се справи в тази ситуация", каза Денков.

Имунитетът на Борисов - крайъгълен камък за кабинета?

Броени часове след поискания имунитет на Борисов от ПП-ДБ подхванаха тезата, че не трябва да се допуска прокуратурата да се използва като политическа бухалка. Николай Денков обаче заяви, че решението е индивидуално и добави, че ако на него му се поиска имунитет, то веднага ще се откаже от него:

"Това, което виждаме и е доста ясно, е едно активизиране на прокуратурата, която в последните дни свърши повече работа, отколкото за последната година."

Денков добави, че не се притеснява от досъдебното производство срещу Борисов. Той допусна, че поисканият имунитет е "медийна изява" и изрази съмнение, че изобщо ще се стигне до осъдителна присъда. По думите му случващото се в последните дни е опит да се бламира излъчването на редовен кабинет.

"Държавата трябва да бъде управлявана от народните представители, които имат мнозинство. Това, което в момента виждаме, е един опит да бъде бламирано решението на гласоподавателите."

От "Възраждане" призоваха Борисов да се откаже от имунитета си. Според Мустафа Карадайъ има война между различните власти и институции. Той каза, че в момент на война поисканият имунитет може да изглежда по странен начин. Станислав Балабанов от ИТН заяви, че в зала ще подкрепят свалянето на имунитета на Борисов. Георги Свиленски от БСП призова Борисов да си даде имунитета сам, а не да се крие зад четирите стени на парламента.

Нови избори и трети мандат?

От "Възраждане" по традиция заговориха за нови избори. Лидерът на партията Костадин Костадинов повтори тезата на Румен Радев и заяви, че ПП-ДБ нямали моралното право да правят кабинет и добави, че съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев трябва да бъдат арестувани.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ повтори тезата си от вчера, че кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ ще вкара хората в парламента. Според него трябва да има правителство, но без в него да участват представители на ПП-ДБ.

"Рамбовци, които на свои заседания не се занимават да търсят решения на проблемите на хората и изход от кризите, а се занимават с това как да натикат и заличат своите опоненти(...) Вие се правите, че за Вас нищо не се случва в държавата и тези хора трябва да ги овластите. Аз не мисля, че такъв тип хора трябва да бъдат овластени. Ние няма как да бъдем съучастници в този процес."

От ИТН, в пълен синхрон с ДПС, декларираха повторно, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Според Станислав Балабанов ако се излъчи такъв, то депутатите от партията на Слави Трифонов ще са в опозиция.

От БСП не дадоха категоричен отговор дали ще участват на преговори за втория мандат на ПП-ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

4

wakeup

31.05 2023 в 15:27

Асен Василев беше и ще бъде добър финансов министър Освен това е с характер и безкомпромисен Отличен експерт и израстващ политик

705

3

order

31.05 2023 в 11:53

Е що бе... Дянков, а Горанов е пресен и Магнитски го признава и Черепа го признава, а за Баце да не говорим!!!

1000

2

tahomir

31.05 2023 в 11:51

Постарайте се! То и без това Василев не става.

705

1

Деспин Митрев

31.05 2023 в 11:09

абе аз читав плочкаджия не мога да намеря - ти финансов министър. ВЗЕМЕТЕ НЯКОЙ ОТ ГЕРМАНИЯ ве ...