Посолството на Украйна отговори на Радев: Призивите за блокиране на помощта за Украйна означават подкрепа на държавата агресор

OFFNews 06 юли 2024 в 14:44 16781 4

Румен Радев и Олеся Илашчук

Снимка БГНЕС

Президентът Румен Радев и Посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук.

След думите на президента Румен Радев, че не е съгласен с това България да стане "безсрочен донор на Украйна" последва реакция от украинското посолството у нас, което призова темата за войната да не се използва за политически цели.

Преди три дни, на 04.07, държавният глава коментира защо няма да участва в Срещата на върха на НАТО.

"Едва ли има някой, който повече от мен да е настоявал и да е работил за модернизацията на Българската армия, за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО, но точно затова считам, че правителството ни дължи обяснение на всички граждани за това какви ангажименти поема от тяхно име за войната в Украйна", заяви той и допълни, че не е съгласен с ангажимента за конкретна финансова помощ, която не е малка, и "то за въоръжение за Украйна", нито с ангажимента за предоставяне на оръжие от арсенала на армията, преди да сме получили заместващи образци.

Радев посочи също така, че не приема правителството да превръща България "в безсрочен донор за войната в Украйна до крайна победа".

Вчера, 05.07.,  служебният премиер Димитър Главчев уточни, че България може да отпусне 80 млн. евро за Украйна, но само ако Народното събрание одобри такова решение. По думите му тази позиция ще бъде дискутирана на предстоящата Срещата на върха на НАТО. 

Главчев поясни, че България не дава заявка, че със сигурност ще изпълни този финансов ангажимент, но увери, че тези средствата със сигурност ще бъдат възстановени. Той бе категоричен, че делегацията отива във Вашингтон с вече взетите от парламента решения и че тя няма да излиза от тези рамки.

Посолството на Украйна у нас днес призовава всички официални лица и всички политически сили в България да се въздържат от използване на темата за войната за политически цели.

"Украинците всеки ден плащат най-ужасната цена за спирането на агресора", се казва в позиция на мисията.

От посолството посочват, че призивите за ограничаване или блокиране на помощта за Украйна на практика означават подстрекаване към подкрепа на държавата агресор.

Според мисията увеличаването на отбранителната помощ за Украйна ще помогне за укрепване на сигурността в целия регион, за възстановяване на зачитането на международното право и ще доближи справедливия мир.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  875

  5

  Constanza

  22.07 2024 в 08:20

  Всеки път, когато отвори уста, бълва глупости. Как пък веднъж не каза нещо на място!

  2550

  4

  alfakentavur

  06.07 2024 в 17:31

  Никой не пита Резидента рашистко мекере дали е съгласен. България е ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА.
  Резидентът като е толкова путлеролюбив - да дава оставка и да ходи в Сибир.

  -1845

  3

  ob1

  06.07 2024 в 17:25

  орк-ер, не ми се крий зад задника на умрял преди 200г французин, а отговори на елементарния въпрос кой нападна през 21ви век друга държава! Подсказка - НАТО и "колективният запад" не трябва да присъстват в отговора ти.
  Само че никога няма да си признаеш, че плешивото джудже е агресор, нали? Само ще джафкаш опорки докато е жив, а след като другите орки го удушат ще се криеш и ще си траеш. Хайде холан, знаем ги тия като тебе!

  2104

  2

  Mateevk

  06.07 2024 в 16:57

  Като чета подобни опорки се сещам как са предизвикали навремето Хитлер да ги нападне. И затова ми стана жал за Орбан, че се върна с празни ръце от Москва вместо като Чембърлейн през 1938 г. да обяви на слизане от самолета, че ни носи мир! Може би сега трябваше да ни каже, че ни носи капитулация - не на Украйна, а на целия Запад, който предизвикал добрия Путин да нападне. Да, всяка война си има поводи и причини, но да се твърди, че Путин не е имал друг избор, освен да нападне е най-малоумното нещо, което някога съм чувал! Да си припомним какво поиска той преди войната - НАТО да се изтегли в границите си от 1997 г., тоест да се направи ново разпределение на сферите на влияние, понеже сегашното не устройва Путин. Защото се почувства по-силен в сравнение с периода след краха на СССР и забрави какво направи тогава Западът за загубилия студената война:
  1 - Призна Русия за единствен наследник на специалния статут на бившия СССР в ООН и Съвета за сигурност.
  2- Отне ядреното оръжие на Украйна

   
  X

  За политиката