Посолството на САЩ защити България след разкритията за руските шпиони и саботьори

OFFNews 30 април 2021 в 17:21 3016 0

Снимка facebook.com/USEmbassySofia

"България е приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор. Ние твърдо подкрепяме суверенитета на България и още веднъж заставаме заедно с нея срещу злонамерени действия на нейна територия."

Това се посочва в кратко изявление на посолството на САЩ в България, разпространено днес от пресслужбата на дипломатическата мисия.

В четвъртък българското министерство на външните работи обяви още един руски дипломат за персона нон грата и поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд.

Също в четвъртък вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе "задълбочен и сериозен разговор с посланика на Руската федерация в София".

"България желае да поддържа равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и в тази връзка настоява за активно и резултатно съдействие от руска страна за изясняване на обстоятелствата около инцидентите на наша територия" - заявиха от външното ни министерство.

"Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси", каза Захариева пред руския посланик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews