Последно заседание на редовното правителство: Кабинетът 'Денков' с отчет за свършеното

OFFNews 03 април 2024 в 10:48 1620 0

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Премиерът в оставка Николай Денков благодари на всички министри от кабинета по време на последното заседание на настоящия Министерски съвет и направи отчет на свършеното от правителството до момента. Според него през последния месец държавата е продължила да работи нормално, въпреки сложната предизборна политическа обстановка.

"Преди да преминем към последното заседание на това редовно правителство искам да благодаря на всички министри, че в този извънреден десети месец успяха да запазят темпото и да вземем тези важни решения, от които имат нужда гражданите и бизнеса", каза Денков.

Той изброи част от резултатите "в този допълнителен десети месец". Сред тях са приемането ни в Шенген по въздух и вода. Премиерът в оставка отбеляза, че при политическа стабилизация ще има решение и за сухопътните граници в Шенген до края на годината. Той спомена и новия проект на закона за съдебната власт, който вече е на обществено обсъждане.

"Благодаря на екипа на Министерство на правосъдието. Без този закон конституционните промени не могат да доведат до истинска реформа в съдебната власт."

Денков отбеляза и успехите в здравеопазвано.

"Пациентите вече могат да получат безплатно лекарството на най-ниската цена на всяка една от 50-е групи за сърдечно-съдови заболявания. Останалите медикаменти се доплащат значително по-малко, отколкото досега."

Той не пропусна и работата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, което "подписа 642 споразумение с 162 общини за проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти на обща стойност над 1,7 млрд. лв."

Премиерът в оставка заяви още, че днес правителството ще одобри мерки за преодоляване на диспропорциите в заплащането на администрацията за 269 млн. лв. Денков отбеляза, че се повишават заплати за всички нива, като се намалява значително разликата между съществуващите реални минимални и максимални размери на заплатите от пет пъти, колкото е разликата в момента, до около два и половина пъти. В същото време средната заплата въс всички администрации по всички нива се повишава. Новите размери на индивидуалните основни месечни заплати се определят считано от 01.01.2024 г., посочи още Денков.

"Над 46 хиляди малки и средни земеделски стопани получиха 154 млн. лв. по схемата за преразпределително подпомагане за кампания 2023 г.", заяви министър-председателят в оставка.

Той отбеляза и резултатите на Министерството на младежта и спорта, което "успешно реализира програмата за спортна инфраструктура и подписа договри за близо 10 млн лв. за над 20 обекта в страната".

Академик Денков увери, че ще направят плавен преход към следващото служебно правителство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки