Посланикът на САЩ в Македония: И в Скопие, и в София има хора, които искат допълнителен хаос

OFFNews 19 май 2023 в 18:48 2498 0

Анжела Агелер

Снимка mk.usembassy.gov

Посланикът на САЩ в Северна Македония Анжела Агелер

Истина е, че между Република Северна Македония и България има много история. Има и хора, които биха се радвали да създадат допълнителен хаос, онези, които имат политически ползи от опитите си да създават наративи около македонския език, македонската идентичност, заяви в интервю за Медийната информация агенция (бившата Македонска информационна агенция) посланикът на САЩ в Северна Македония Анжела Агелер.

В крайна сметка миналото лято беше постигнато споразумение за промяна на конституцията и това е следващата стъпка (на страната) към членство в ЕС. Така според мен тези, които използват напрежението между двете държави, вредят и на двете страни, защото България ще спечели толкова, колкото и Северна Македония от членството на Северна Македония в Европейския съюз. Това ще помогне по отношение на сигурността, по отношение на икономиката и по отношение на регионалните възможности и интеграция, каза Анжела Агелер, цитирана от БТА.

Тя уточнява, че е добър приятел с новия посланик в София и са водили многобройни разговори с него как могат да работят заедно, за да информират хората, с които общуват, за различните проблеми и предизвикателства.

Агелер казва, че от София наистина се е чул „много агресивен език”, който не се основава на факти за ситуацията в Северна Македония и се чувства щастлива, че е посланик на САЩ в Скопие, а не в София, но е важно и вярва, „че лидерите и гражданите и в двете държави, а не тези, които са най-шумни в момента, разбират ползите от това да имаш много близък съсед, който също е в ЕС, с когото можеш да подобриш търговията си, с когото можеш да работиш заедно по въпросите на сигурността, по регионалната интеграция и всички тези дейности”, което е най-голямата полза за Северна Македония, а и за България и за другите държави от Западните Балкани.

По думите й пред Северна Македония има големи предизвикателства: „Не е тайна, че виждам корупцията и престъпността като основно предизвикателство, пред което е изправена страната в момента. Пътят към ЕС и реформите в този процес помагат за справянето с много от тези проблеми. Тази страна даде много важни и много трудни жертви и показа, че може да работи върху реални проблеми, когато бъде помолена да го направи. Вярвам, че има добри хора в тази държава, на които им е писнало от корупция. Мисля, че всички граждани са уморени от това. Надявам се, че хората ще кажат „стига“ и ще поискат техните институции да се справят с тези проблеми по открит и прозрачен начин и че ще държат отговорни лидери, бизнесмени и други в обществото, ако не спазват правилата.”

"Хората разбират, че трябва да се вземат трудни решения. Но това, че имаш цел, не означава, че ще я постигнеш. Това изисква действие и в този случай е необходима конституционна промяна. Знам, че хората са уморени от това, но в същото време искат да са в ЕС, защото осъзнават огромните ползи от отварянето на тези врати към ЕС и към евроатлантическите интеграции. Не е достатъчно само да се надяваме, необходимо е още едно трудно решение и наистина се надявам лидерите на всички политически партии да загърбят различията си и просто да действат в най-добрия интерес на страната и нейното бъдеще", казва Агелер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови