Посланикът на Германия: Шест пъти избори за 3 г. Това е малко необичайно

OFFNews 21 април 2024 в 19:26 2659 2

Планк

Снимка бТВ

Ирене Мария Планк

За 3 г. има шест пъти избори. Това е малко необичайно. Ако погледнем от положителната страна, това демонстрира, че българската демокрация е много жизнеспособна. Но в по-общата картина това демонстрира липса на стабилност, а това не е добре за държавата.

Така коментира политическата ситуация в България посланикът на Германия у нас Ирене Мария Планк.

По думите й по време на пътуванията ѝ из страната през последните месеци навсякъде хората, независимо от политическите си предпочитания, са казвали: "Слава богу, че имаме правителство".

"Българите искат да има стабилно правителство, и Европа иска правителството в България да е по-стабилно. С нетърпение очаквам да видя какви ще бъдат резултатите от предстоящите избори и се надявам заедно с българите да имаме повече стабилност след тях", коментира посланикът.

Планк подчерта, че за Германия България е "доверен приятел" в региона и разчита на страната ни.

Тя изтъкна още, че напрежението между Израел и Иран, което ескалира през последните седмици, ще има сериозни икономически последствия за цяла Европа – по-високи цени на петрола.

"Светът се опитва да успокои това напрежение. Външният министър на Германия г-жа Анналена Бербок посети региона отново – тя вече 7 пъти пътува до този регион от 7 октомври насам (началото на войната между Израел и "Хамас"). Работим в тясно сътрудничество и с нашите европейски партньори – съюзниците от НАТО", изтъкна Планк.

Посланикът на Барлин в София не се ангажира с прогноза дали се очаква ново повишение на цените на горивата.

"Според мен Европа е в много добра форма да се справи. Относителният дял на възобновяемите енергийни източници много се повиши – това е начинът. Също да държим стабилни цените на основните продукти+, уточни Планк.

Тя даде за пример начина, по който Федералната република се справя с икономическата криза, предизвикана от коронавируса и войната в Украйна: "Германия, която през 2024 г. беше четвърта по индустриално производство, сега се качи на трето място. Сигурна съм, че ще излезем по-силни и по-големи от ситуацията", прогнозира Планк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9352

2

Анализи

21.04 2024 в 21:49

Посланичката би трябвало да е наясно с действията на тулупа и шиши. Нали те го промотираха преди 15 години.

875

1

Constanza

21.04 2024 в 20:30

Наистина хубаво би било да имаме стабилно правителство, но се борим то да не е такова, че да ни изсмуква всичките ресурси, за да си купува кюлчета, къщи в Испания, сараи по морето върху общинска/държавна земя и други такива.
Нима не разбира Нейно Превъзходителство?
 
X

Предизборно със Светльо Витков