Посланикът на Финландия: Искаме мирна граница с Русия, но след 24 февруари всичко се промени

Готови сме да се справим със спирането на вноса на ток, увери Кристина Кувая. Във Финландия няма минимална заплата, богата страна сме, каза още тя

OFFNews 14 май 2022 в 10:28 8919 7

Кристина Кувая

Снимка бТВ

Няма пряка военна заплаха към Финландия, увери посланик Кувая

Нашите държави трябва да инвестират все повече в сигурността и безопасността и това ще натежи на икономиката. 

Това каза посланикът на Финландия в София Кристина Кувая по повод предстоящото решение страната да влезе в НАТО. Гражданите на страната - над 70% са за членство в алианса. Нямаме нито една партия в парламента, която да е заявила отрицателно мнение. Целта ни е да имаме мирна граница с Русия, но след 24 февруари всичко се промени и искаме да подсилим нашата лична сигурност, допълни тя. 

Посланикът коментира и заявената от турския президент Ердоган позиция, че Турция е против приемането на Финландия в НАТО. Процесът ще бъде дълъг, нека да не прибързваме, нека процесът да върви напред и ще видим как ще върви, заяви Кувая. 

Тя подчерта, че в момента няма пряка военна заплаха към Финландия. Но хората, разбира се, се опасяват от изявленията, идващи от официалните власти в Русия. Имаме 1300 км. граница с Русия, тя ще бъде там и след войната, и след присъединяването към НАТО, не е полезно да се предполага какво може да се случи, обясни Кувая. 

По повод спирането на износа на ток от Русия към Финландия тя подчерта, че правителството работи за алтернативни решения. Готови сме да се справим, категорична бе Кристина Кувая. 

Според нея трябва да се търси диверсификация в енергиен план. 

Нямаме система за минимална заплата и пенсия във Финландия, но имаме доста висок стандарт. Може да се каже, че сме богата държава, каза в отговор на въпрос посланикът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

305

7

Katz

18.05 2022 в 12:21

Не, не ни е Русия виновна, нито САЩ, нито марсианците. Все някой друг ни прави сечено и все някой друг трябва да дойде да ни спаси, щото сме много готини. Ние сме кофти материал, който допуска сульо и пульо, да се разпорежда в държавата ни и много ясно, че ще се държат с нас като с колония. Всяка държава, която допусне да е васал, ще бъде третирана като такъв от големите сили. Финландия включително, ама там са хора с топки и достойнство. Народът прави държавата. Обвиняването на чужди страни е идеален пример защо сме там, където сме и никога няма да мръднем, докато "ама то Х го направи!". А кой му е дал да го направи?

900

6

Porr

15.05 2022 в 14:07

Корупцията и мизерията у нас е следствие на постоянната намеса на русия.

305

5

Katz

14.05 2022 в 18:44

Еех, Финландия... И ние можеше да сме айде не богата, но поне доста прилична държава, ако имахме достойнството, желанието и акъла на финците, ама нЕма.
Но не мога да разбера от позицията на какви раздавате такива определения за руснаците, щото у нас е същият коптор, както у тях. Да бяхте от нормална държава да се пънете и дуете - ок, ма по мизерия, корупция и невменяемост, сме си точно с рашките. Може би дори малко по-зле, на тях поне големите им градове могат да те залъжат, че иде реч за нормална държава.

10298

3

AntiZ

14.05 2022 в 12:51

Финландия внася от орките едни 10% ток. Завършват и атомна централа. Проблемът е фесът от Анкара, който за да угоди на кремълския съсел, налага вето. Тоя ще е следващия! Догодина Швеция и Финландия ще са в НАТО за ужас на орките. Ако изобщо има такава държава?

2550

2

alfakentavur

14.05 2022 в 11:18

Нападаш съседа си. След това друг съсед си слага блиндирана врата и наема охрана, а ти се оплакваш и му се сърдиш, че тази охрана е враждебно действие към теб. А причината?

2923

1

Cornucopia

14.05 2022 в 10:46

Финландия е прекрасна държава. Уредена, подредена. Готини хора. Нищо общо с кенефа от изток.