Посещението на Кирил Петков в Скопие се отлага

Даниела Добрева 11 януари 2022 в 14:39 3349 1

Посещението на премиера Кирил Петков в Скопие се отлага, но още не е ясно за кога, заради самоизолацията му след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, съобщи БНТ.

По-рано стана ясно, че заедно с него под карантина е и шефът на кабинета му Лена Бориславова. Кирил Петков ще бъде заместен от вицепремиера Калина Константинова, докато изтече карантината.

В края на миналата седмица от пресцентъра на МС обявиха, че министър-председателят ще посети Скопие на 18 януари, като поводът за посещението му е 30-годишнината от признаването на независимата македонска държава от България. Кирил Петков трябваше да бъде придружен от министъра на външните работи Теодора Генчовска и министъра на транспорта Николай Събев.

"Трябва да променим разбирането за това какво всъщност значи Република Северна Македония да преговаря с ЕС и в бъдеще да бъде част от него. Нека да говорим за всички ползи, които и ние, и Република Северна Македония ще имаме от този процес", заяви тогава премиерът.

След заседанието на КСНС вчера се разбра, че България остава твърдо на старата си позиция за членството на Македония в ЕС, че докато Скопие не се откаже от езика на омразата, няма да получи зелена светлина за присъединяване към съюза. От думите на президента Румен Радев стана ясно, че има и нови акценти, от които страната ни няма да отстъпи. 

"България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи на Република Северна Македония, изрично изписани в тяхната конституция. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са и български граждани – а с това и граждани на ЕС, в последно време ескалира в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произход", каза държавният глава. 

КСНС е одобрил с консенсус предложението "изпълнителната власт да предприеме мерки за ускоряване изграждането на Коридор № 8, съвместно с Република Северна Македония и Република Албания като единен проект в неговата цялост – автомагистрала, ж.п. линия, енергийна и дигитална свързаност."

Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи, заяви президентът вчера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

11.01 2022 в 18:06

Президенто е прегледал съчинението на Кире Истината по Македонскиот вопрос, и му е писал слаб 2. В такива случаи от незапомнени времена слабият ученик се "разболява", докато намери сили да се напъне за 3-ка.