Португалското председателство: Времето за начало на преговорите със Скопие и Тирана за ЕС не е дошло

OFFNews 22 юни 2021 в 21:47 1597 1

Снимка Aurore Martignon/EC - Audiovisual Service

Ана Закариаш

Португалското председателство на Съвета на ЕС направи всичко по силите си, за да се постигне решение за начало на преговорите за присъединяване със Скопие и Тирана. Това заяви на пресконференция представителят на председателството Ана Закариаш след заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси в Люксембург, цитиран от БТА.

Разбираме трудното политическо положение, в което България и Република Северна Македония (РСМ) се намират днес. Времето все още не е дошло, добави тя.

Трябва да намерим общоприемливо решение. Насърчаваме словенското председателство да продължи нашите усилия, да не се губи скорост и да се използват вече направените предложения. Надяваме се възможно най-скоро да бъдат свикани преговори със Скопие и Тирана, заяви Закариаш.

По-рано днес българският представител в заседанието, служебният заместник-министър на външните работи Румен Александров, е потвърдил, че становището на Народното събрание от 2019 г. по отношение на РСМ остава в сила. Той е отбелязал, че нашата страна очаква Скопие да изпълни поетите по-рано този месец ангажименти - отказ от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи, насаждащи омраза към България в РСМ, реабилитиране на жертвите на югославския комунизъм, пострадали заради българското си самосъзнание.
България настоява прилагането на договора за добросъседство от страна на Скопие да бъде включено сред условията в бъдещата преговорна рамка, е заявил Александров. България отново е подкрепила рамката за преговори с Албания и е отчела напредъка на Тирана по пътя на европейските реформи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови