Поправката ''Габриел'' мина. Асен Василев ще може официално да замества Денков

Йорданка Веселинова 05 октомври 2023 в 09:47 5637 0

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Мария Габриел , Николай Денков

Депутатите набързо приеха поправката "Габриел", с която разрешиха на премиера Николай Денков да посочва свой министър, който да го замества, когато Мария Габриел е в командировка или отпуск.

Проектозаконът за промяна в Закона за администрацията бе внесен миналата седмица от Десислава Атанасова и бе гласуван в комисия на извънредно заседание миналия петък. Промяната идва заради решението на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в ротационния кабинет да има само един вицепремиер - Мария Габриел. Заради това Денков и Габриел не могат едновременно да са болни, в командировка или отпуск. Очевидно обаче облагодетелстван от тази промяна ще бъде съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев - сега финансов министър.

В комисия Бойко Рашков от ПП-ДБ иронизира спешността, с която се прокарват текстовете, и реторично каза, че "в държавата по-важно няма". Желанието на тройната коалиция набързо да прокара текстовете пролича и днес. Депутатите целяха да приемат поправката на две четения едно след друго в рамките на днешното заседание, но опозицията от страна на ИТН и "Възраждане" свикна с процедурните трикове и забави приемането на закона.

Гроздан Караджов, ИТН, заяви, че това е поредният закон, който се пише за един конкретен човек. Той иронично предложи в закона да се запише името на финансовия министър Асен Василев, който и сега бил премиерът в сянка.

На свой ред председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов заяви, че съпартиецът му се е объркал. Според него премиерът в сянка бил Делян Пеевски, Асен Василев - негов вицепремиер, а Николай Денков - "секретарка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика