Поне 8 разследвания на хора на публични длъжности висят. ГДБОП да разследва магистрати, иска МВР

Ружа Райчева 18 май 2023 в 10:15 6376 1

Иван Демерджиев в парламента

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Иван Демерджиев в парламента

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) трябва отново да получи компетенцията да разследва магистрати, за да се следят притеснителните процеси в съдебната власт. Има купища спрени дела, в които са замесени хора, заемащи публични длъжности.

Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на изслушване в Народното събрание. Той обясни, че към днешна дата има голям брой прекратени производства, както и такива, които необичайно много се бавят. По думите на вътрешния министър висящите производства в дирекция "Национална полиция", засягащи хора на публични длъжности, са "поне 8". 

Когато е встъпил в длъжност, Демерджиев е бил информиран за множество случаи, в които прокуратурата или бездейства, или не се връща обратна информация. Той подчерта, че често следствието може да иззема разследването от МВР, "когато някой има интерес" от това.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков ("Продължаваме промяната-Демократична България") даде пример със случая "Жоси", когато главният прокурор Иван Гешев бе обвинен от предприемач за присвояването на фирмата му. 

"Такъв случай е и този с гражданката П. П., която е сигнализирала за проблеми около семейството на главния прокурор. Тези два случая бяха изискани от прокуратурата и никой от МВР няма обратна връзка за работата по случаите, нито обществото", заяви Рашков. 

Той определи българската прокуратура като "сталинистка" и подчерта в разминаването на изказвания на Иван Гешев за разследването около "Барселонагейт" - в началото на годината каза, че случаят ще бъде приключен до две седмици, а миналата седмица - че ще е до края на 2023 г. 

По думите му един от най-сигурните начини да се бори корупцията, в това число и в съдебната система, е публичността. Затова според Демерджиев е важно всички производства да се подредят в публичен регистър. "Не виждам никаква пречка за това след заличаване на личните данни да се публикуват на обществено достъпно място", каза той. 

В началото на мандата си Демерджиев е сезирал министъра на правосъдието с искане да бъдат проверени 13 производства на дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), за които е смятал, че се бавят неоснователно:

"На свой ред правосъдният министър е сезирал Инспектората към ВСС, разбира се, там традиционно не са открили нищо нередно. През 2023 г. никой не е върнал никакво указание към полицейските органи, а делата висят. По същия начин отново на 24 август съм сезирал министъра на правосъдието с още 23 производства по опис на главна дирекция "Национална полиция" в същата категория - отново необичайно забавяне и никаква обратна информация. Отново министърът на правосъдието сезира Инспектората - отново никакъв отговор."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови